Wetenschappelijke artikelen mei 2022

Wil je jouw behandelingen optimaliseren door kennis van de meest recente wetenschappelijke ontwikkelingen? Kun je de wetenschappelijke tijdschriften en onderzoeken niet goed bijhouden, ook al vind je dit erg belangrijk? Kijk dan elke maand op deze pagina naar de Editors Choice, waarin een NVGzP-lid een aantal wetenschappelijke artikelen van de Uppsy-app kiest en recenseert.

Editors choice – Mei

Selectie en recensies door: Annemiek Bergman, psycholoog in opleiding tot gz-psycholoog en werkzaam bij de HSK Den Bosch. Eind 2021 gepromoveerd in de medische wetenschappen bij het Radboudumc, afdeling psychiatrie met proefschrift: ‘Attentional bias as a transdiagnostic psychiatric marker’.


Welk artikel heb je uitgelicht?
The Architecture of Cognitive Vulnerability to Depressive Symptoms in Adolescence: A Longitudinal Network Analysis Study | Igor Marchetti, Patrick Pössel, Ernst H. W. Koster

Waarom is juist dit artikel zo belangrijk om te lezen?
De wachtlijsten nemen toe en de noodklok is al meermaals geluid in GGZ, maar de vraag naar psychologische hulp blijft toenemen. Uitbreiding van de kennis over cognitieve kwetsbaarheden die onderliggend zijn aan stoornissen, zoals bij de hoog prevalente depressie stoornissen (in adolescentie), zijn erg belangrijk voor de klinische praktijk ten aanzien van preventie en betere behandeling. In dit artikel wordt door middel van een state-of-the-art netwerkanalyse het belang van verschillende cognitieve kwetsbaarheden (zoals rumineren) longitudinaal in deze doelgroep onderzocht.


Welk artikel heb je uitgelicht?
Recognition of personality disorder and anxiety disorder comorbidity in patients treated for depression in secondary psychiatric care | Marie Asp, Daniel Lindqvist, Johan Fernström, Livia Ambrus, Eva Tuninger, Margareta Reis, Åsa Westrin

 Waarom is juist dit artikel zo belangrijk om te lezen?
Aangezien bij ongeveer een derde van de individuen met depressie de behandeling niet goed genoeg aanslaat, is het noodzakelijk om te onderzoeken waardoor dit komt. In dit artikel geven de schrijvers aan dat niet gediagnosticeerde comorbide persoonlijkheid- en/of angststoornissen zo’n belangrijke factor kan zijn. Het is dus goed voor ons als klinisch psychologen om hier meer alert op te zijn, en indien nodig, tijdig door te verwijzen voor vervolgdiagnostiek en/of behandeling.


Welk artikel heb je uitgelicht?
Social Anxiety and Depression Stigma Among Adolescents | Hannah Lynch, Cal McDonagh, Eilis Hennessy

Waarom is juist dit artikel zo belangrijk om te lezen?
Hoe vaak horen we mensen wel niet zeggen ‘dat is echt autistisch’ of ‘doe niet zo depri!’, zelfs in de media worden psychologische aandoeningen vaker incorrect en zelfs bagatelliserend gebruikt. Een grootdeel van de individuen met psychische aandoeningen kunnen dan ook te maken krijgen met stigmatisering met alle negatieve gevolgen van dien (onder andere later of geen psychologische hulp zoeken). In dit artikel is er bij jongeren gekeken naar de aanwezigheid van verschillende vormen van stigma op depressie en sociale angst.


Welk artikel heb je uitgelicht?
Estradiol, Stress Reactivity, and Daily Affective Experiences in Trauma-Exposed Women | Rieder, J.K., Kleshchova, O., & Weierich, M.R.

 Waarom is juist dit artikel zo belangrijk om te lezen?
Wellicht heb je het zelf al in je behandelkamer opgemerkt; je behandelt vaker vrouwen met PTSS dan mannen. Dat is ook niet vreemd, want de kans om PTSS te ontwikkelen lijkt tweemaal groter te zijn voor vrouwen dan voor mannen na het doormaken van een traumatische ervaring. In deze studie onderzoekt men dan ook wat het effect van een specifiek vrouwelijk geslachtshormoon (estradiol) kan zijn op traumaklachten.

Wil je meer lezen over het Editors choice artikel en dagelijks up-to-date de werkvloer op stappen, dat kan met de Uppsy-app. Geen lid van Uppsy? Geen probleem, je kunt via www.uppsy.nl een proefabonnement afsluiten en als NVGzP-lid voor een jaar lang lid worden met 30% korting.

Archief

Editors choice zomer – Fleur Kraanen en Annemiek van Dijke
Artikelen over ‘het effect van schematherapie bij een borderline persoonlijkheidsstoornis’ en ‘meta-analyse naar de effectiviteit van interventies voor naasten van patiënten met verslavingsproblematiek’.

Editors choice april 2022 – Emma Deckers
Recensies van vier artikelen over: ‘de zin en onzin van evalueren’, ‘trauma en middelenmisbruik integraal behandelen’, ‘suicide preventie door jongeren zelf’, ‘EMDR onder de loep’