Van oneliner tot betoog – Symposium ‘De toekomst van de Neuropsycholoog’

05-11-2014


Melloney Wijenberg

Vrijdag 31 oktober was het najaarssymposium van de sectie Neuropsychologie van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP). Onderwerp was de toekomst van de klinische neuropsychologie. Het symposium vond plaats in het prachtige rijksmonument ‘Paushuize’ in hartje Utrecht, gebouwd rond 1520.

Hoofdbehandelaarschap

Na ontvangst van 101 gasten, trapte prof.dr. Rudolf Ponds af met een lezing over het hoofdbehandelaarschap in de GGZ. Een onderwerp dat al jaren een heet hangijzer is onder de klinisch neuropsychologen.  De meeste zorgverzekeraars vinden de klinische neuropsycholoog (KNP) geen hoofdbehandelaar in de specialistisch GGZ, terwijl ze toch in het beroepshuis van psychologen in de gezondheidszorg op gelijke voet staat met de klinisch psycholoog die dit recht wel heeft.

Reden om eens in de schoenen te gaan staan van de verzekeraar. Ponds begrijpt de verzekeraar ergens wel, want ze hebben een heel verkeerd beeld van wat een KNP is en kan! Een KNP is er niet alleen voor diagnostiek, maar ook voor therapie. De sectie heeft gesprekken gevoerd met  de verzekeraars. Dat heeft ook wel wat opgebracht. Twee grote verzekeraars (VGZ en CZ) zijn om, en erkennen de KNP inmiddels als hoofdbehandelaar. Achmea en Menzis niet, maar Rudolf Ponds benadrukt dat er in de productieafspraken met deze verzekeraars wel degelijk speelruimte zit. Je moet deze wel nadrukkelijk opeisen door middel van een betoog.

De toekomst van de klinisch neuropsycholoog

Na een korte ledenvergadering, waarbij Rudolf Ponds aftrad als voorzitter (en opgevolgd werd door Joke Spikman), werd vervolgd met nog drie lezingen met oneliners als ‘Je kunt niet wegduiken in het vrije veld’, ‘I have a dream’ en ‘meten is weten’. Dr. Meinte Vollema gaf uitleg over zelfstandig ondernemen als zzp’er en gaf een kijkje in zijn praktijk. Dr. Dorine Slaats vertelde hoe zij onder de vleugels van een grote GGZ-instelling een expertisecentrum had opgebouwd, waarbij zij in roerige tijden als deze juist ook kansen ziet. Dr. Alex Knipping rondde het geslaagde symposium af met zijn ervaring als KNP in een ziekenhuis en toonde vele tabellen die aangaven dat de KNP misschien onderbelicht is, maar toch niet meer weg te denken is.

Dat laatste is iets om trots op te zijn na 15 jaar bestaan van de sectie, wat op 2 en 3 oktober 2015 zal worden gevierd met een tweedaags jubileumcongres.

Melloney Wijenberg is student-lid van de sectie Neuropsychologie van het NIP en Research Master Student Neuropsychologie aan de Universiteit van Maastricht.

Klik hier voor een uitgebreidere samenvatting van de presentaties. De volledig presentaties zijn op te vragen via sisneuropsychologie@spsnip.nl of (voor NIP-leden) te downloaden via https://www.psynip.nl/ledennet-home/sectoren-en-secties/sector-gezondheidszorg/secties/sectie-neuropsychologie/downloads.html