Ruthie Werner en Diane Meijer; afscheidnemende bestuurders NVGzP

03-11-2022

Door: Ruthie Werner (klinisch psycholoog), Diane Meijer (klinisch psycholoog), beiden afscheid nemend als bestuurslid van de voormalig NVGzP

Trek die stoute schoenen maar aan 

November, de maand dat de goedheiligman aankomt, de maand van schoenen zetten en niet stout zijn. Maar wij nodigen jullie juist uit om de stoute schoenen wel aan te trekken. Wat wij geleerd hebben tijdens onze periode bij de NVGzP, is: niet te veel over peinzen, niet te veel analyseren, maar ga vooral doen, ontdek en leer. Dat is ook wat we het meest gaan missen; nieuwe mensen ontmoeten, zowel collega’s als juristen, aan tafel zitten bij VWS, FBZ en andere belangenbehartigers om met enthousiasme gezamenlijk te spreken over de toekomst. Het is leuk en leerzaam om juist vragen te stellen, omdat je iets niet volgt. Deze vragen kunnen een begin van een nieuwe kijk op een idee zijn, omdat iedereen weer even nadenkt over waar het idee vandaan komt en uit zijn eigen koker wordt getrokken. En dat schept ruimte voor verandering. Je hoeft niet alle kennis te hebben; de uitwerking kun je later aan gespecialiseerde mensen overlaten.

We hebben mooie mensen ontmoet en daar zijn we trots op. Het is geweldig om te zien hoe collega’s in gezamenlijkheid dingen bereiken. Denk aan het programma Beroepenstructuur psychologische zorg, de verbeterde positionering van de gezondheidszorg- en klinisch psycholoog, de grotere naamsbekendheid van de wet BIG; zonder alle collega’s in het veld was het niet gelukt. We hopen dan ook dat in de nieuwe vereniging het veld als een eenheid opkomt voor: de kwaliteit van zorg en de positionering van de BIG-geregistreerde psychologen, waarbij het bureau helpt en ondersteunt. Wij gaan nu naar de achtergrond, maar komen vast weer eens ergens opduiken. Voordat we jullie uitzwaaien, willen we als laatste een recept met jullie delen. Een recept dat past bij de komende wintermaanden.

RECEPT voor het aantrekken van stoute schoenen;

Neem een ons TROTS: wees trots op jouw BIG-titel, je hebt een eed afgelegd. Laat je zien en laat je niet belemmeren door angst en overmatig piekeren.

Neem twee ons KRITISCH: zoek een evenwicht tussen kritisch zijn en niet te kritisch worden. Laat je niet te veel tegenhouden door juridische beren-op-de-weg, durf te laten zien wie je bent, dat is goed genoeg. Wees wel transparant.

Neem drie ons SLAGVAARDIGHEID: Ga doen, begin gewoon ergens, stel die vraag die je hebt, blijf niet analyseren en hangen in details.

Mix dit tot een fijn paar stoute schoenen en loop ze in, zodat de mens achter de professional zichtbaar is,; zowel voor cliënten, collega’s als in beleid.

Het aantrekken van de stoute schoenen blijft langer mogelijk wanneer meer jonge mensen werkzaam zijn in de winkel. Zij stellen de vragen en zijn de toekomst.

Wij kunnen niet wachten om al deze mooie mensen in stoute schoenen te zien. Tot snel!

Met vrolijke groet,
Ruthie en Diane
Afscheid nemend per 1-10-2022