‘Buitenbeentjes’: innovatieve en grensverleggende behandelingen – Jaarcongres NVGzP

‘Buitenbeentjes’: innovatieve en grensverleggende behandelingen – Jaarcongres NVGzP

Vrijdag 16 september 2022

Het NVGzP-jaarcongres gaat dit jaar over ‘buitenbeentjes’ en de manier waarop zij grenzen verleggen en vernieuwing brengen. De één doet dat door een innovatieve methodiek toe te passen, de ander door in een rampgebied te improviseren, weer een ander door het ‘buiten zijn’ centraal te stellen. Kortom; hoe ga je ‘over de grens’ of ‘tot aan de grens’ van de gebaande paden van je vak als BIG-psycholoog?

Suzan Terweij wil stroomop met de jeugdzorg. Ze begon in 2020 met een plan: minder kinderen uit huis plaatsen en nu twee jaar later lijkt dat plan te werken. Bekijk haar video’s over het verloop van het project en luister live naar haar op ons congres.

Workshopleider drs. Lars van Eerden, gz-psycholoog en sportpsycholoog teamNL, roept op meer te gaan doen met het toepassen van topsportaanpak TeamNL in de behandelkamer.

 

Workshopleider en universitair docent levenslooppsychologie aan de Open Universiteit dr. Mayke Janssens wil graag van je weten welke dierondersteunde interventie al in 1935 werd ingezet. Beantwoord haar vraag en hoor op 16 september aanstaande of je het bij het juiste eind hebt. Mayke gaat graag met je in gesprek over specifieke therapievormen, op specifieke dieren en op specifieke kwesties. Zij bespreekt tevens de bredere context; onze relatie met dieren en theorieën en mechanismen achter deze relatie. En ze kijkt vooruit naar de toekomst.

Wat was in Nederland de eerste vorm van dierondersteunde interventies?

  • De zorgboerderij
  • De geleidehond
  • Dierondersteunde therapie
  • Dierondersteund coachen

Workshopleider en klinisch psycholoog van 113 zelfmoordpreventie Maryke Geerdink wil graag van je weten hoe je om gaat met suïcidale gedachten in de behandelkamer. Bekijk haar filmpje en ga op 16 september aanstaande in gesprek over de beste aanpak op congres Buitenbeentjes in Utrecht.

 


Jitske Rullmann, klinisch psycholoog bij Arq international en workshopleider op het congres heeft een dilemma dat zij graag met je bespreekt. Wat zou jij doen als psycholoog in oorlogsgebied bij steeds meer dreiging?

 

Bekijk en beluister het dilemma van Jitske in het filmpje. Kom je het bepreken op 16 september? Meld je dan aan; Jitske en alle andere 10 sprekers ontmoeten je graag.

Antwoorden

  1. (A) Het eerste vliegtuig naar huis pakken. Je redt immers eerst jezelf en dan anderen.
  2. (B) Je wacht op orders van het hoofdkantoor, want je hebt bewust voor deze baan gekozen.
  3. (C) Je roept je lokale team bij elkaar met aanhang en brengt hen in veiligheid.
  4. (D) Je doet iets anders, namelijk…….


Drs. Tijmen Bostoen is keynote spreker op het NVGzP jaarcongres Buitenbeentjes. Hij bespreekt de huidige stand van zaken in de ontwikkeling van MDMA tot geneesmiddel, de risico’s/bijwerkingen en het psychotherapeutisch kader bij psychedelische therapie.

Drs. Bostoen is benieuwd welk antwoord jij geeft op de vraag: “Voor de behandeling van PTSS met MDMA ondersteunde Psychotherapie is het belangrijkste element:

a. Exposure op het index trauma
b. Cognitieve herstructureren van angstige cognities
c. Een open, niet directieve houding
d. Verbinding met naasten leggen”

Op het congres Buitenbeentjes op 16 september a.s. in Utrecht onthult Drs. Bostoen het antwoord en gaat hierover graag in gesprek met je. Kom je ook?

Op ons podium staan straks mensen uit de praktijk die vertellen hoe zij evidence-based blijven werken in een sterk veranderende wereld. Kom leren van de innovaties en improvisaties van onze collega’s die werken aan de grenzen van ons vakgebied.