Zorgverleners: Geef spreekkamer terug aan patiënt en zorgverlener

29-06-2016

Zorgverzekeraars en andere partijen in manifest opgeroepen zich terug te trekken

De spreekkamer is er uitsluitend voor de patiënt en de zorgverlener. Zorgverleners roepen zorgverzekeraars en andere partijen daarom in een manifest op zich per direct terug te trekken uit de spreekkamer. De zorgverleners presenteerden het manifest woensdag 22 juni tijdens het ledencongres van VvAA, waarbij 117 duizend zorgprofessionals zijn aangesloten. Het manifest is geschreven door bezorgde zorgverleners die zich in aanloop naar het congres hebben verenigd in een nieuwe groep roergangers. Daarmee bouwen zij verder op de door het huisartsenactiecomité ‘Het Roer Moet Om’ ingezette beweging.

Zorgverleners maken zich zorgen over de bemoeienis van diverse partijen bij kwaliteit van de gezondheidszorg. Steeds vaker worden zij gehinderd door de manier waarop de zorg is geregeld. De spreekkamer wordt volgens leden meer en meer bevolkt door ‘derden die menen mee te kunnen praten over de kwaliteit van de zorgverlening’.

De vijf punten van het manifest zijn:

  • Geef de spreekkamer terug aan de patiënt en zorgverlener
  • Geef patiënt en zorgverlener samen de regie over kwaliteit
  • Stop onnodige sturing, breng toezicht bij daarvoor toegeruste partijen
  • Stop met de korte, steeds veranderende contracten
  • Maak een einde aan verspillende bureaucratie

Voor meer informatie, klik hier.

Brief aan Nederlandse burgers

Nederlandse zorgverleners maken hun zorgen deze week kenbaar met een brief aan alle Nederlandse burgers met de oproep het manifest te ondertekenen op https://www.vvaa.nl/zelfaanhetroer.
“Het hart van de gezondheidszorg is de relatie tussen patiënt en zorgverlener. Een patiënt moet er op kunnen vertrouwen dat een zorgverlener doet wat nodig is. De organisatie van de zorg moet daarom weer volledig in dienst komen te staan van deze relatie. En dat kan, met de hulp alle Nederlanders. Onderteken daarom snel het manifest.”

Het Roer Moet Om

Het manifest is gepresenteerd op het VvAA-congres waar ‘zelf aan het roer van kwaliteit’ het leidende thema was. Daarmee voortbouwend op een thema dat is geadresseerd door het actiecomité van huisartsen ‘Het Roer Moet Om’ (HRMO). In april namen drie jonge roergangers uit andere beroepsgroepen het stokje over de initiatiefnemers van HRMO. Daarmee beperkt HRMO zich niet langer tot huisartsenzorg. Inmiddels is de groep roergangers aangegroeid tot meer dan 30 betrokken zorgverleners die meerdere disciplines in de zorg vertegenwoordigen. In de aanloop naar het congres bogen zij zich samen met collega’s over het onderwerp kwaliteit en schreven zij gezamenlijk aan het nu gepresenteerde manifest.

[cd_text]

2 thoughts on “Zorgverleners: Geef spreekkamer terug aan patiënt en zorgverlener

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.