ZorgInstituut Nederland: behandelingen verslavingszorg niet altijd bewezen effectief

27-10-2014

Op het gebied van de verslavingszorg is vaak weinig bekend over de effectiviteit van behandelingen. Daardoor staat niet altijd vast dat cliënten het juiste behandelprogramma krijgen aangeboden. Bovendien biedt dit ruimte voor nieuwe aanbieders, die niet altijd gepaste en bewezen effectieve zorg leveren. Dit stelt Zorginstituut Nederland in haar onlangs gepubliceerde rapport ‘Verslavingszorg in beeld – alcohol en drugs’. 

Het rapport is geschreven naar aanleiding van vragen die minister Schippers eerder dit jaar voorlegde aan het Zorginstituut (voorheen: CVZ). Als bijlage bij het rapport is een overzicht opgenomen van behandelingen voor onder meer alcohol-, cannabis-, opiaat-, cocaïne-, amfetamineverslaving en de mate van effectiviteit per interventie. Uit dit overzicht blijkt voor welke therapieën volgens het Zorginstituut geen bewijs voorhanden is. Deze groep behandelingen zijn volgens het instituut geen verzekerde zorg en kunnen daarom niet uit de basisverzekering worden vergoed. Het Zorginstituut raadt zorgverzekeraars daarom aan deze lijst bij de zorginkoop te hanteren.

Het Zorginstituut Nederland is de opvolger van CVZ (College voor Zorgverzekeringen). Een van zijn taken is de advisering van de minister over de inhoud en omvang van het wettelijk verzekerde zorgpakket.

Zie ook Skipr en reactie GGZ Nederland

Klik hier voor nadere informatie en download van het rapport.

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.