Zorgen over kwaliteit van psychologische hulp

11-01-2014

Psychologen en het Nederlandse publiek hebben in grote mate zorgen over de macht van zorgverzekeraars en de bezuinigingen in de zorg. Dit blijkt uit onderzoek van Motivaction onder ruim 1000 leden van het NIP en 1000 Nederlandse burgers naar de invloed van maatschappelijke ontwikkelingen op het werkveld van de psychologie. De algemene opvatting is dat cliënten met psychische problemen verzekerd dienen te zijn van kwalitatief hoogwaardige zorg om in de maatschappij te kunnen functioneren.

Invloed  van zorgverzekeraars

Zowel psychologen als het Nederlandse publiek hebben twijfels over de toenemende invloed van zorgverzekeraars op de gezondheidszorg. Psychologen verwachten dat de nadruk teveel komt te liggen op de kosten, in plaats van de kwaliteit van de zorg. Daarnaast denken zij dat zorgverzekeraars bepalen welke dienstverleners, organisaties en middelen moeten worden vergoed. Van de ondervraagde Nederlanders denkt 83% dat een zorgverzekeraar niet in staat is om goed te beoordelen hoeveel psychologische hulp noodzakelijk is. Bijna tweederde vindt bovendien dat een zorgverzekaar alle behandelmethoden moet vergoeden die een psycholoog noodzakelijk acht.

Ongekwalificeerde hulpverleners

Een ander punt van zorg onder psychologen is de behandeling en diagnostisering door onvoldoende gekwalificeerde hulpverleners. Hierdoor kunnen cliënten de verkeerde diagnoses en behandeling krijgen, dat kan leiden tot ergere problemen en onnodige kosten voor de samenleving.

 

Zie meer informatie over het onderzoek de NIP website

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.