Zembla: privacy in GGZ niet gewaarborgd

18-04-2014

Verzekeraars ‘saboteren’ declaraties wanneer de diagnose-code van patiënten niet wordt doorgestuurd. GGZ-patiënten hebben het recht om diagnose-informatie niet te verstrekken. Maar grote verzekeraars als Achmea, VGZ en Ohra negeren deze rechterlijke uitspraak, blijkt uit onderzoek van ZEMBLA.

Diagnose informatie
Als een cliënt niet wil dat zijn diagnose bekend wordt bij de verzekeraar is het mogelijk om een privacyverklaring te ondertekenen. De verzekeraars moeten dan evengoed de declaratie uitkeren. Binnen de beroepsgroep is al langer bekend dat verzekeraars dat proberen te saboteren, maar zorgverzekeraars ontkennen dat bij hoog en laag. ZEMBLA nam de proef op de som neemt en belde met klantenservices van diverse grote zorgverzekeraars. Medewerkers blijken nog nog altijd verkeerde informatie te geven: zonder diagnose-informatie kan er niet worden uitgekeerd, luidt steevast de reactie. Van een privacyverklaring zegt geen van de telefonistes op de hoogte te zijn.

Ook DIS niet veilig

Volgens Zembla is ook de privacy van gegevens bij DIS niet afdoende beschermd. De bestanden in DIS zijn gepseudonimiseerd; naam en adres worden niet opgeslagen, maar wél de diagnose-en behandelinformatie, het postcodegebied, leeftijd en geslacht van de patiënt. Maar het Centraal Bureau voor de Statistiek kan door het koppelen van diagnose-informatie aan persoonsgegevens achterhalen wie welke medische behandeling heeft gehad. Het College Bescherming Persoonsgegevens noemde al in 2006 DIS ‘een van de meest risicovolle verwerkingen van ons land’. Door nieuwe technieken kan de herleidbaarheid toenemen, aldus het CBP in Zembla: ‘DIS is pseudoniem opgezet, waarvan lange tijd is gezegd: dit is op zichzelf voldoende waarborg. Maar tegelijkertijd is ook altijd gezegd: het hangt van de staat van techniek af […] of je dat wel of niet kunt herleiden tot echte persoonsgegevens. Dus je kunt niet zeggen – en dat is voortschrijdend inzicht – dat pseudonimiseren zonder meer hetzelfde is als anonimiseren.’

Klik hier om uitzending zelf te bekijken

Zie ook Blog psychiater Esther van Fenema

Zie ook interview met Arnoud van Buuren, voorzitter NVVP

/cd_text]