Wachttijden GGz lopen op tot meer dan 6 maanden

27-05-2014

In de uitzending van Kassa van zaterdag 24 mei uitte het Landelijk Platform GGz haar zorg over de lange wachtlijsten in de tweedelijns ggz

De zorgverzekeraars hebben een wettelijke plicht om de tweedelijns zorg op tijd te regelen, maar het LPGGz constateert dat ze niet altijd aan deze plicht voldoen.

Er zijn alarmerende meldingen binnengekomen van patiënten en familieleden, die geconfronteerd worden met wachtlijsten voor bijvoorbeeld een psychiater of ggz-instelling. De slachtoffers hiervan zijn mensen die dringend hulp nodig hebben en in veel gevallen niet in staat zijn zelf op zoek te gaan naar andere mogelijkheden.

Wachtlijsten zorgverleners
Uit de vermelde wachttijden op de websites van verschillende instellingen blijkt dat de wachttijden oplopen tot meer dan een half jaar. Ook uit een recent rapport van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) blijkt dat zij hun patiënten niet kunnen doorverwijzen naar de tweedelijns ggz vanwege lange wachttijden.

Zorgplicht zorgverzekeraars
Zorgverzekeraars zijn volgens de wet verplicht om naar andere instellingen of zorgverleners te zoeken, als hun cliënten te lang op hulp moeten wachten. De maximale wachttijd is 4 tot 7 weken, afhankelijk van de aard van de behandeling. Dit wordt gecontroleerd door de Zorgautoriteit. Het LPGGz signaleert dat de zorgverzekeraars niet in alle gevallen aan deze plicht voldoen.

Klik hier voor meer informatie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.