Wijzigingen in gegevensaanleveringen ggz

22-06-2022

Als zorgaanbieder in de ggz lever je vanaf 1 oktober 2022 maandelijks je wachttijdinformatie aan via het Zorgbeeldportaal van de NZa. Momenteel verloopt deze aanlevering nog via Vektis. Ook vraagt de NZa je om vanaf juli 2022 twee keer per jaar informatie over de zorgvraagtypering aan te leveren. In dit nieuwsbericht wordt kort verteld over het hoe en waarom.

Lees voor meer informatie de informatiekaart ‘Aanleveren wachttijden via Zorgbeeldportaal, aanleveren gegevens zorgvraagtypering’.

Aanleveren wachttijden via Zorgbeeld
In het Zorgbeeldportaal verzamelt de NZa al wachttijden voor medisch-specialistische zorg en casemanagement dementie. Daar komen per 1 oktober de wachttijden in de ggz bij. Zo ontstaat sneller inzicht in actuele wachttijden. Dat is nodig voor een goed toezicht op de toegankelijkheid van zorg. In de monitors Toegankelijkheid van zorg schetst de NZa hier maandelijks een beeld van. Partijen in de ggz kunnen deze data gebruiken om knelpunten in de toegang effectiever aan te pakken.

Aanleveren zorgvraagtypering
Vanaf juli 2022 stuur je vanuit je ICT-systeem halfjaarlijks gegevens over de zorgvraagtypering naar de NZa. De NZa gebruikt deze informatie om ervoor te zorgen dat de zorgvraagtypering blijft aansluiten op je dagelijkse zorgpraktijk.

Toegang tot accounts
Voor beide aanleveringen heb je een account nodig. Om te voorkomen dat je twee aparte aanvragen voor een account moet doen, ontvang je binnenkort een e-mail van de NZA waarin om enkele gegevens worden gevraagd. Met deze gegevens kan de NZa je in één keer toegang tot beide accounts geven.

Direct naar informatiekaart