Werken met jeugd, je moet het maar durven!

07-11-2017

 

Anneloes van Baar en Estelle Vogels

De ontwikkelingen binnen de Jeugd gaan zo snel en zijn zo verschillend, met alle gemeentes die zelf het wiel mogen uitvinden. Hoe nemen we als NVGzP daar een standpunt in en heeft de NVGzP wel een standpunt? 
We horen er zo weinig van…

Geluid van de ‘jeugdmensen’ laten horen
Met een paar actieve NVGzP-leden kwamen we begin 2017 samen om het geluid van de ‘jeugdmensen’ binnen de NVGzP te laten horen. Wij wisten natuurlijk dat er véél onderwerpen spelen binnen de Jeugd en het bleek daarom lastig prioriteiten te stellen. Dus hielden we een enquête onder onze leden: welke thema’s op het gebied van Jeugd moet de NVGzP prioriteit geven?

Wat kwam er uit de enquête?
De resultaten zijn hartverwarmend en inspirerend, met het overduidelijke streven naar goede zorg en naar het weer blij zijn met je werk! 
Uit de enquête zijn ook verbeterpunten gekomen, namelijk: te veel administratie, te veel afstemming met mensen die geen verstand hebben van de inhoud van de zorg en te lichtzinnige verwachtingen die de privacy onder druk zetten. Maar vooral veel zorgen over de mogelijkheden om goede kwaliteit van zorg te geven; de wachtlijsten nemen toe, de structuren en protocollen sluiten niet aan en er zijn veel beren op de weg om goede zorg te leveren.

Klik hier voor een korte beschrijving van alle resultaten.

Ideeën laten horen en jou meekrijgen!
Veel antwoorden dus, maar ook veel vragen die overblijven. Intussen heeft de staatssecretaris voorstellen gedaan over het instellen van regionale expertisetafels. Is dat het antwoord, gaat dat helpen? Zijn we daar vóór of niet? Wat zien wij als NVGzP-leden eigenlijk als voorwaarden om tot verbetering te komen?
 Er zijn al acht leden die een bijdrage willen leveren en antwoorden willen vinden op deze vragen. Dat waarderen wij, want we hebben jullie hard nodig!

Wij denken namelijk wel dat wij, gz-psychologen en klinisch (neuro)psychologen die met kinderen, jeugdigen, gezinnen en andere systemen werken, wat meer van onze ideeën moeten laten horen. Wij hebben immers verstand van dit werk. Valkuil is dat we onderling te veel discussiëren. Psychologen houden er nu eenmaal van om alles van alle kanten te bekijken en te bespreken terwijl we ook moeten laten zien dat wij als professionals vertrouwen verdienen. 
Van een gz-psycholoog en een klinisch (neuro)psycholoog mag je namelijk weloverwogen keuzes en adviezen verwachten, over diagnostiek, over behandeling, over regievoering.

Hoe zorgen we ervoor dat we met plezier en inspiratie met ons werk bezig (kunnen) zijn? We blijven op zoek naar jouw ideeën! Hoe krijgen we jullie mee?

Anneloes van Baar, klinisch psycholoog, hoogleraar diagnostiek en behandeling Faculteit Pedagogische Wetenschappen, UU, commissie Jeugd NVGzP

Estelle Vogels, gz-psycholoog, Kinder- en Jeugdpsychologiepraktijk, commissie Jeugd NVGzP