Webinar: Gevolgen van corona voor het werk van de klinisch psycholoog i.o.

25-02-2021

Op donderdagavond 18 februari 2021 werd, in het door de RINO-groep georganiseerde webinar, met een divers panel gesproken over de gevolgen van corona en hoe we verder zouden willen werken vanaf hier. Het webinar was gericht op giossen, met het idee expliciet te kijken naar de positie die de klinisch psycholoog (i.o.) kan aannemen in deze crisis; “Welke handschoen valt er voor de KP in spé op te pakken?”

Onvoldoende aandacht geweest voor geestelijke gezondheid in coronacrisis
Na een intro, waarin de organisatoren kort vertelden over hun ervaringen met de coronacrisis en het idee achter dit webinar, volgden interviews met panelleden uit verscheidene werksettingen. De eerste ronde ging hoofdzakelijk over de gevolgen van corona. De panelleden waren het er over eens dat er vanuit verschillende hoeken onvoldoende aandacht is geweest voor de geestelijke gezondheid in deze crisis. De tweede ronde ging dan ook verder op de vraag: wat staat ons nu te doen?

Boeiend om te volgen
Als toekomstig klinisch psycholoog – die onder meer geacht wordt van verscheidene settingen en doelgroepen kennis te hebben – vond ik het waardevol om zo veel perspectieven en verschillende ervaringen mee te krijgen. Klinisch psychologen, hoogleraren, een ervaringsdeskundige en onderzoekers met diverse expertisegebieden wisselden van gedachten met elkaar en de kijkers over de gevolgen van de crisis voor verschillende groepen. Hierbij kwam ook een aantal recente onderzoekscijfers en nieuwe initiatieven aan bod. Door de snelle afwisseling tussen de interviews en pakkende culturele intermezzo’s, bleef het webinar (ondanks het inmiddels late uur) boeiend om te volgen.

‘Op te pakken handschoenen’
Er is breed gesproken over de rol die er voor de geestelijke gezondheidszorg te pakken valt, niet altijd specifiek gericht op de klinisch psycholoog. Vooral als het gaat om het maatschappelijk uitspreken, signalering en advies richting beleidsmakers, onderzoek doen en het beter in beeld krijgen van ‘onzichtbare getroffenen’ ligt hier denk ik een mooie rol voor de KP (i.o.). Hiernaast werd nog een tal aan andere op-te-pakken-handschoenen genoemd, waaronder het verdiepen in e-health en het normaliseren van psychisch lijden als gevolg van corona, waar ook voor andere psychologen en disciplines aandachtspunten en mogelijkheden liggen. In die zin is dit webinar voor alle zorgprofessionals relevant om terug te kijken.

Bekijk hier het webinar.

Eva Persoon,
Gios bij GGZ Drenthe