Wachttijden gespecialiseerde GGZ rijzen de pan uit

23-09-2014

De wachttijden in de gespecialiseerde GGZ lopen snel op. Patiënten moeten soms maanden wachten voordat ze in behandeling kunnen. Dat blijkt uit de resultaten van een meldactie van het Landelijk Platform GGZ.

Naar aanleiding van alarmsignalen hield het Landelijk Platform tussen 5 juni en 2 september een meldactie. Dit leverde 230 meldingen op, vaak van mensen met een of meer chronische psychische aandoeningen.  45% van de respondenten geeft aan dat ze langer dan 6 weken moeten wachten op een behandeling. Voor 21% was de wachttijd zelfs langer dan vier maanden.

Wachttijden zijn primair de verantwoordelijkheid van de zorgverzekeraar. Deze heeft  de plicht om tijdig zorg te leveren. Volgens de zogenaamde ‘Treeknorm’ moet een patiënt in de GGZ binnen zes weken in zorg genomen worden. Deze norm wordt dus vaak ruim overschreden. Dit geldt volgens de uitkomsten van de meldactie voor bijna alle verzekeraars. De helft (50%) van de respondenten is dan ook ontevreden over de informatie en dienstverlening van de zorgverzekeraars met betrekking tot wachtlijsten.

Het Landelijk Platform GGZ spreekt van een treurige situatie, waarin van mensen met zware psychische aandoeningen kennelijk wordt verwacht dat zij maanden op zorg kunnen wachten of zelf op zoek moeten naar een behandelaar die plek heeft. Het Platform roept zorgverzekeraars en ggz-instellingen op om hun verantwoordelijkheid nemen en pro-actief aan wachtlijstbemiddeling gaan doen.

Bron: Landelijk Platform GGZ

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.