Volkskrant: Aandacht voor problemen psychologen met verzekeraars

23-02-2015

Peter van Drunen

“Psychiaters boycotten verzekeraars”. Onder die kop  besteedt  de Volkskrant vandaag op de voorpagina  groot aandacht aan de problemen die psychiaters, psychotherapeuten en psychologen ervaren met de toenemende bemoeienis van verzekeraars met hun werk. 

In een paginagroot artikel komt onder anderen gz-psycholoog, psychotherapeut en NVGzP-lid Hieke Bos aan het woord. Zij is mede-oprichtster van de website www.zorgvoorkwaliteit.nu. Bij deze eind vorig jaar gestarte website zijn inmiddels al 422 contractvrij werkende psychotherapeuten en gz-psychologen aangesloten die weigeren te werken met contracten met zorgverzekeraars.

Hoofdprobleem volgens Bos is de manier waarop verzekeraars zich bemoeien met de inhoud van behandelingen. Als voorbeeld noemt ze het verbod op het gebruik van sommige behandelmethoden, zoals EMDR, en de verplichting om via ROM de uitkomsten van het behandelproces meetbaar te maken. Eerder gaf Bis al uiting aan haar onvrede in een Blog op de NVGzP-website.

Naast Hieke Bos komt Kaspar Mengelberg aan het woord, psychiater en oprichter van de website devrijepsych.nl. Mengelberg weigert elke samenwerking met verzekeraars en neemt alleen patiënten aan die de rekening zelf betalen: “De patiënt wil optimale behandeling. De verzekeraar wil zorglastbeperking. Die twee zijn niet met elkaar te verenigen.” Mengelberg wijst onder andere op de ‘sabotage’ van verzekeraars van de verplichting om ook zorg te vergoeden als de patiënt een privacyverklaring heeft ondertekend.

Het artikel van de Volkskrant past in de groeiende aandacht voor problemen die psychologische professionals ondervinden met verzekeraars. Eerder verscheen in De Correspondent en in Volkskrant al het verhaal van  Masja Schakenbos, die uit onvrede met de ‘productie’-gerichte manier van werken in de GGZ haar baan opzegde. Ook officiële instanties als de NZa en de Raad voor de Volksgezondheid zijn in toenemende mate kritisch over de rol van verzekeraars.

Zie ook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.