Virtual Reality effectief bij behandelen fobieën

14-03-2014

Virutal Reality Expose Therapy (VRET) blijkt een effectieve behandelingsmethode te zijn binnen de geestelijke gezondheidszorg. Enkele instellingen binnen de GGZ (zoals Delfland) gebruiken de computer en de 3D-bril om patiënten van hun hoogtevrees of vliegangst te helpen. Het grote voordeel van VRET is dat de behandelingen korter en goedkoper zijn en de therapeut meer inzicht krijgt in de problematiek van de cliënt.  

Drempelverlagend

De drempel wordt met VRET een stuk lager gemaakt, zo zegt Roos Pot-Kolder, psycholoog bij Parnassia en promovendus aan de VU:  “Mensen die ergens bang voor zijn zitten vaak in een vicieuze cirkel. Zij zijn zo bang, dat zij niet in staat zijn om hun angsten te confronteren in het echte leven. Bij deze cliënten kan virtuele therapie een uitkomst zijn; het maakt de drempel namelijk een stuk lager.” In tegenstelling tot de thuisopdrachten bij andere therapieën zijn therapeuten bij virtual therapie altijd aanwezig. Hierdoor kunnen ze dus precies zien wat iemand spannend vindt en hoe de persoon reageert. Ook kun je als therapeut alles opnieuw opstarten wanneer je wilt. Dit maakt virtual reality herhaalbaar en controleerbaar.

Toekomst

Op dit moment wordt onderzocht of VRET ook kan worden ingezet bij behandeling van psychoses. CleVR, het bedrijf dat VRET software ontwikkelt in Europa, ontwikkelde tot nu toe vier virtuele werelden: de bus, de supermarkt, het café en de winkelstraat. Veel in de virtuele werelden kan worden aangepast: de etniciteit van de avatars (poppetjes), gezichtsuitdrukkingen, de hoeveelheid mensen enzovoorts. Volgens Pot-Kolder is de vervolgstap dan ook om echte interactie in de virtuele wereld mogelijk te maken. Dit kan uitkomst bieden voor mensen met sociale fobie, autisme en mensen met agressieproblemen. Er is alleen nog een klein probleempje: cyber-sickness. Er wordt onderzocht of een pil tegen wagenziekte wellicht uitkomst kan bieden

 

Lees meer over VRET

TEDx talk over Virtual Reality

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.