Veel zorgen over POH GGZ

01-10-2015

Peter van Drunen

Er zijn veel zorgen over de ontwikkeling van de POH GGZ. Dat blijkt uit de vele reacties op de blog van Paul Betgem over dit onderwerp op onze website. De NVGzP gaat in gesprek met de LHV.

Paul Betgem zette twee weken geleden in zijn blog grote vraagtekens bij het functioneren van de POH GGZ. Volgens Betgem doen veel POH’s GGZ veel meer dan oorspronkelijk de bedoeling was.  Pas als de behandeling vastloopt, verwijzen zij naar de GGZ. Daardoor wordt behandeling in de GGZ moeilijker: de psycholoog in de GGZ moet rechttrekken wat er bij de POH is misgegaan. Per saldo maakt dit de zorg duurder, in plaats van goedkoper.

De blog van Betgem leverde een groot aantal reacties op, niet alleen van psychologen, maar ook van huisartsen, psychiaters en verschillende POH’s GGZ. De meerderheid van de schrijvers deelt de zorgen van Betgem. Zoals psychiater Paul Reijnen het formuleert: “We moeten met kracht aangeven dat de POH geen afvalbak is waar alles over de schutting kan worden gegooid, want dat wordt het nu wel, zeker als de POH niet heel duidelijk de rem er op zet”. Gerie Hermans signaleert de gevolgen voor de Basis GGZ: “de Basis GGZ wordt een niche voor de intelligente, iets meer bemiddelde, tikje eigenwijze patiënt.”

Sommige commentatoren pleiten voor een radicale oplossing: schaf de POH GGZ af, en herstel de eerstelijnspsycholoog weer in ere. Huisarts Bart Bruijn: “Dat een gewaardeerde groep collega’s in de zorg zodanig is mishandeld en miskend, als dat de afgelopen paar jaar met de eerstelijnspsychologen is gebeurd, gaat alle redelijkheid te boven.”

Anderen zien wel ruimte voor de POH GGZ, mits deze zich goed bewust is van zijn beperkingen en tijdig doorverwijst naar de GGZ.

Zo stelt oud-POH GGZ Els Renjaan: “De functie is gecreëerd om een gat te vullen in de huisartsenpraktijk, daar is nu onvoldoende oog voor, lees: preventie, vroegsignalering, populaties screenen, triage en milde psychische klachten.”

De NVGzP had al voor het verschijnen van de blog van Betgem een verontruste brief  gestuurd naar huisartsenvereniging LHV. Naar verwachting zal binnenkort overleg plaatsvinden tussen beide organisaties.

Zelf bijdragen aan de discussie? Ga naar nvgzp.nl/de-paradox-van-de-poh-ggz/ en plaats je reactie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.