Twee psychiaters geschrapt uit BIG-register wegens zorgfraude

10-12-2015

Het Regionaal Tuchtcollege Amsterdam heeft twee psychiaters geschrapt uit het BIG-register wegens zorgfraude. De psychiaters waren betrokken bij oplichting van verzekeringsinstanties door het valselijk opmaken van medische dossiers die gebruikt werden om een uitkering te krijgen.

Artsen van het UWV werden vanaf 2007 regelmatig geconfronteerd met cliënten met een zeer moeilijk te duiden psychiatrische problematiek, die in behandeling waren bij de aangeklaagde psychiaters. Na herkeuring van cliënten door onafhankelijke deskundigen bleek volgens het UWV dat veel van de gestelde diagnoses onjuist waren of dat sprake was van andere problematiek, waardoor de noodzakelijke behandeling en begeleiding achterwege is gebleven.

Volgens het tuchtcollege hebben de psychiaters fout gehandeld door onder meer foute diagnoses te stellen en verkeerde medicatie voor te schrijven, door medische dossiers niet correct bij te houden en geen informatie uit te wisselen met andere artsen en uitkeringsinstanties. Ook zijn de psychiaters onvoldoende alert geweest op patiënten die deden alsof ze ziek waren uit financieel gewin.

Omdat de psychiaters niet inzien dat ze onjuist hebben gehandeld en het college geen vertrouwen heeft dat zij in de toekomst niet weer in de fout zullen gaan, zijn de psychiaters met onmiddellijke ingang geschorst en is hun inschrijving in het BIG-register doorgehaald.

Bron: tuchtcollege gezondheidszorg.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.