Toenemende kritiek op Mirro-verplichting Achmea

12-03-2014

De manier waarop Achmea probeert zorgprofessionals te dwingen om gebruik te maken van het mede door hun ontwikkelde Mirro-model roept steeds meer verzet op. Kern van Mirro is een gestandaardiseerd screeningsinstrument voor  psychische klachten. De kritiek richt zich vooral tegen de matige wetenschappelijke onderbouwing  van het model, en het feit dat Achmea zorgverleners die geen gebruik maken van Mirro ‘straft’ met een korting van vijftien procent op de tarieven.

De Volkskrant plaatste op 8 maart een kritisch artikel over de handelwijze van Achmea. Het Kamerlid Kuzu (PvdA) stelde al op 6 februari kritische vragen over het gebruik van Mirro. Minister  Schippers ziet echter blijkens haar antwoord geen problemen: Mirro is weliswaar niet gevalideerd, maar “Het is altijd aan de zorgprofessional om, op basis van de eigen klinische blik, te besluiten het advies van het screeningsinstrument wel of niet op te volgen. Door aanlevering van de al dan niet gevolgde screeneruitkomst bij de declaratie werken zorginstellingen transparant en kan inzicht in praktijkvariatie gepast gebruik bevorderen.”

In een recente Blog doet ook Arts & Auto-redacteur Roel Notten een duit in het zakje. “Met een dergelijke slikken of stikken mentaliteit bewijst de zorgverzekeraar de gezondheidszorg en uiteindelijk de patiënt geen goede dienst, want waarom zou de zorgverzekeraar beter weten met welke systemen gewerkt moet worden dan de zorgprofessional?” Tegelijkertijd ziet hij in de actie van Achema ook een uitdaging aan zorgprofessionals om zelf met betere suggesties te komen om een uniforme werkwijze in de ggz te bevorderen.

artikel Volkskrant 8 maart

Klik hier voor vragen Kuzu en hier voor reactie Minister

Blog Roel Notten

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.