Terugblik NVGzP-jaarcongres Buitenbeentjes

19-09-2022

Vrijdag 16 september stond in het teken van 10 jaar NVGzP en de toepassing van innovatieve en grensverleggende behandelingen in de psychologie praktijk.

Het was een inspirerende en intensieve dag met veel leermomenten en wetenschappelijke diepgang. Want wist je dat hersenstimulatie (TMS/TDCS) bij depressie sinds 2022 vergoed wordt en zeer effectief blijkt bij depressie en dat men bezig is dit ook voor elkaar te krijgen voor ODS? Prof. Dr. Alexander Sack past de behandeling al jaren toe in een onderzoeksomgeving en kon de resultaten laten zien, wat zeer verhelderend werkte. Of dat de inzet van MDMA in combinatie met psychotherapie en in het bijzijn van twee psychologen bij de behandeling van PTSS-patiënten in een vergevorderd stadium van onderzoek is in Nederland en de rest van de wereld? Drs. Tijmen Bostoen vertelde dat het middel MDMA terug is van weggeweest, want in de jaren ’50 zijn de experimenten reeds begonnen.

Andere bijzondere buitenbeentjes waren: Jitske Rullmann met een echte militaire interventie in de workshopruimte; hoe voelt die druk als je mensen begeleidt in een oorlogsgebied? Veel bezoekers waren zwaar onder de indruk. Suzan Terweij gaf aan waarom het project Stroomop na twee jaar al verandering brengt in de behandelkamers in de jeugdzorg, nature-based psychotherapie neemt een vlucht sinds corona gaf Floortje Smeets toe, terwijl John Lie uitweidde over het bewezen effect van de toepassing van acupunctuur in combinatie met een reguliere behandeling.

Mayke Janssens die vertelde over  dierondersteunde interventies; hoe eenvoudig pas je dat zelf toe in de behandelkamer? Maryke Geerdink gaf tips over hoe je in contact kunt treden over de grens van de dood. Arkin nam je mee in de wereld van iemand die net de TBS-kliniek verlaat met een echt VR-ervaring: hoe heftig zijn dan je eerste indrukken? Echt contact leggen via de Pesso-Boyden System Psychomotor methode leerde Arnoud van Buuren de aanwezigen in zijn workshop, terwijl Lars van Eerden de toepassing van psychologie in de topsport toelichtte.

Bianca Carague daagde de aanwezigen in het Engels uit om mee te denken over in hoeverre mensen zelf kunnen beslissen welke therapie wenselijk is in een virtuele wereld met therapeuten uit allerlei landen. En welke virtuele omgeving bouw je dan? Van sand dunes, naar mystic forests en floating isles, bump galaxy biedt het nu in drie verschillende technologische omgevingen die op effectiviteit worden getest.

Speciaal Buitenbeentje Marjolijn van Kooten deed ons schateren met haar psychiatrisch cabaret.

We kijken terug op een prachtig jaarcongres. En was je er niet? Dinsdag 20 september plaatsen we de presentaties op ons ledenportaal (eerst aanmelden, dan werkt de link vanzelf).

Voor nu kun je al wel de abstracts van de key note sprekers Bostoen en Sack lezen. En van alle workshopsprekers staan ze ook online.

Zeer veel dank aan onze sponsoren: Stichting 1nP, Arkin, NeuroCare Group AG, Solutalks Online GGZ, RINO Groep.

Fotoimpressie: