Tekort aan BIG-geregistreerde psychologen

18-12-2017

Lentis, een GGZ-instelling in het noorden van het land, biedt haar gz-psychologen en psychologisch specialisten vaste contracten, in de hoop op die manier de vacatures beter te kunnen vervullen. Dat meldt RTV Noord. Boukje Lobbrecht, klinisch psycholoog in Groningen, loopt ook in toenemende mate tegen de schaarste aan. “Het is heel moeilijk om goede collega’s te vinden; niet alleen gz-psychologen maar ook klinisch psychologen en klinisch neuropsychologen.” Zij vraagt zich af of het tekort aan BIG-geregistreerde psychologen een landelijk verschijnsel is.

Springen
De NVGzP ontvangt met enige regelmaat mail en telefoon van medewerkers en managers van GGZ-instellingen die zitten te springen om gz-psychologen en psychologisch specialisten. Daarmee is nog niet bewezen dat er sprake is van een landelijk tekort, maar het tekent wel de ervaring van professionals. De invoering van het kwaliteitsstatuut en het regiebehandelaarschap, de toenemende vraag naar zorg en de verschuivingen in het zorgstelsel, hebben allemaal zo hun invloed.

Opleidingsplaatsen tekort
TOP, het orgaan dat de toewijzing van opleidingsplaatsen in de GGZ regelt, heeft laten weten dat er voor komend jaar 1.068 aanvragen voor opleidingsplaatsen waren, terwijl er maar 610 plaatsen beschikbaar zijn. De organisaties die in 2018 geen nieuwe gz-opleidingsplaats kunnen invullen, bevinden zich vooral in de verpleging en verzorging. Het Capaciteitsorgaan, verantwoordelijk voor het schatten van de behoefte aan zorg-professionals, maakt gebruik van een model waarin ook meerjarentrends en bevolkingsprognoses worden meegewogen . Toch is al enkele jaren de vraag naar opleidingsplaatsen groter dan het aantal beschikbare plaatsen.

Kansberoep
De zorg is natuurlijk een sector waarin voortdurend mensen nodig zijn, ook gz-psychologen. Moeilijk vervulbare vacatures voor gz-psychologen bevinden zich vooral in de regio Amsterdam en Zaanstreek-Waterland. Dat blijkt uit de regionale krapte-overzichten van het UWV uit 2015 en 2016. Op basis van aantallen vacatures stelt het UWV daarnaast een lijst op van zogenoemde ‘kansberoepen’. In de kansberoepenlijst van 2017 wordt de gz-psycholoog wel genoemd. Werkzoekenden met een ww-uitkering kunnen een tegemoetkoming in scholingskosten ontvangen als ze zich laten opleiden in een kansberoep.

Kortom, er zijn te weinig gesubsidieerde opleidingsplaatsen voor de vele basispsychologen en pedagogen die zich willen laten opleiden tot gz-psycholoog, terwijl de organisaties waar zij werken, aangeven daar wel behoefte aan te hebben. Er zijn dan ook relatief veel vacatures voor BIG-geregistreerde psychologen die moeilijk vervuld kunnen worden. Ben je eenmaal klaar met je schaarse opleidingsplek, dan is er een grote kans dat je werk als gz-psycholoog zal vinden, met mogelijk een vast contract.

Nieuwsgierig? Bekijk hier de vacatures.