Teken brede petitie voor keuzevrijheid in de zorg

16-04-2014

VVAA heeft gisteravond een petitie gelanceerd voor behoud van de keuzevrijheid in de zorg. Klik hier om direct naar de petitie te gaan en deze te tekenen. En deel dit bericht via een van de buttons rechts met collega’s en cliënten.

De keuzevrijheid in de zorg wordt bedreigd door een wetsvoorstel dat binnenkort in de Tweede Kamer aan de orde komt. Dit wetsvoorstel maakt het mogelijk dat zorgverzekeraars bij naturapolissen geen zorg meer hoeven te vergoeden door ongecontracteerde zorgverleners. Dit betekent dat patiënten die een naturapolis hebben (zo’n 90% van alle Nederlanders) feitelijk gedwongen worden om te kiezen voor een gecontracteerde zorgverlener. Nu vergoeden zorgverzekeraars in de regel nog zo’n 60-75% van niet-gecontracteerde zorg.

De petitie stelt dat patiënten ook in de toekomst het recht moeten hebben om zelf hun arts of andere zorgverlener kunnen kiezen,  ook als de zorgverlener van hun keuze geen contract heeft met hun zorgverzekeraar. VVAA is de overkoepelende organisatie van professionals in de zorg, met meer dan 110.000 leden. De NVGzP heeft sinds vorig jaar een samenwerkingsverband met VVAA.

Keuzevrijheid is een groot goed, juist ook voor psychologische zorg, waar de persoonlijke relatie tussen cliënt en zorgverlener zo’n belangrijke rol speelt. Vooral vrijgevestigde psychologen hebben vaak geen contracten met (alle) verzekeraars. De afgelopen jaren hebben zij de vergoedingen al sterk zien dalen, en als de Minister haar zin krijgt wordt deze vergoeding vanaf 2015  dus helemaal teruggebracht naar nul.

De plannen van de Minister zijn niet alleen slecht voor de keuzevrijheid, maar ook voor de kwaliteit van zorg en de door de minister zo gepropageerde marktwerking. Huisartsen kunnen hun patiënten niet meer vanzelfsprekend doorverwijzen naar de psychologen waarmee zij vaak al jarenlang samenwerken en die zij goed kennen. Beperking van de keuzevrijheid zal dus betekenen: verhinderen dat de patiënt kan worden geholpen door de psycholoog die bij uitstek past bij hem/haar  en zijn/haar  probleem. Dit gaat ten koste van de effectiviteit en doelmatigheid van de zorg.

Bovendien wordt door de beoogde maatregel de marktmacht van zorgverzekeraars verder versterkt. Vooral kleinere praktijken voelen zich klemgezet door zorgverzekeraars die eenzijdig de voorwaarden dicteren voor het afsluiten van contracten. Nu nog is er de mogelijkheid hier paal en perk aan te stellen, door geen contract aan te gaan met verzekeraars die het te bont maken. Als de Minister haar zin krijgt, wordt dit economisch onmogelijk gemaakt.

Daarom: steun de petitie voor keuzevrijheid in de zorg. Teken nu, en zegt het voort aan collega’s en cliënten!

/cd_text]

11 thoughts on “Teken brede petitie voor keuzevrijheid in de zorg

 1. Dit komt ervan, als de overheid de absolute macht geeft aan louter op financiële winst beluste private zorginstellingen/ondernemingen, om naar eigen willekeur zorgcontracten af te sluiten, die voor hen de meeste winst opleveren.
  Ook dit is een onderdeel van de strijd, die het grootkapitaal voert tegen de arme machteloos gemaakte burgers.

 2. “En alleen als je geld hebt dan is de vrijheid niet duur ” …….Aldus het Klein Orkest Járen geleden, nu nog steeds erg actueel dus….triest en eigenlijk een soort van zielig zou ik bijna zeggen.
  Naar mijn idee krijgen verzekeraars het meer en meer voor het zeggen en heb je als burger maar te volgen. Professionalisering van de zorg m’n neus !

 3. De geestelijke gezondheidszorg is even belangrijk als de lichamelijke gezondheidszorg en zeker in deze tijd van een ingewikkelde maatschappij. Het is noodzakelijk dat de geestelijke gezondheidszorg toegankelijk blijft en verzekerd is voor ieder, die deze zorg nodig heeft.

 4. Vrije keuze staat voorop. Een goede klik is het begin van succes.
  Zet nu eens kwaliteit en professionaliteit voorop i.p.v. financiën.

 5. Vrijheid van keuze is een belangrijk democratisch beginsel en heeft alles met vertrouwen en professionaliteit te maken. Laten we dat niet verliezen in deze bezuinigingsronden.

 6. Toch wel vreemd dat de overheid zich nu onttrekt aan de marktwerking die de zorg opgedrongen kreeg. Het wordt toch eens tijd dat er weer eens nagedacht wordt over de te verwachten effecten op de lange termijn i.p.v. al die korte termijn politiek.

Comments zijn gesloten