Strijd tegen wijziging artikel 13 gaat door

01-07-2014

De strijd tegen de wijziging van artikel 13 gaat door. Nu de Tweede Kamer vorige week heeft ingestemd met de  voorstellen van de Minister, richten de pijlen zich op de Eerste Kamer. Daarnaast bereidt de Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze een juridische procedure voor.

Op 1 juli stuurde de NVGzP samen met NIP, NVO, NVP, VGCt en Vereniging EMDR Nederland een mail aan de Eerste Kamer waarin de argumenten voor behoud van de keuzevrijheid nogmaals op een rijtje worden gezet. Daarbij wordt speciaal aandacht gevraagd voor de positie en toegankelijkheid van de Basis GGZ. Klik hier om deze mail te lezen.

De actie richting Eerste Kamer is een vervolg op eerdere gezamenlijke acties richting de Tweede Kamer. Daarnaast ondersteunt de NVGzP de petitie van VvAA tegen afschaffing van artikel 13, die bijna 130.000 handtekeningen opleverde.

Ondertussen bereidt  de Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze namens 5.000 professionals in zorg  een juridische procedure voor. Deze richt zich onder andere op de strijdigheid van de wetswijziging met het Europees recht. Voor meer informatie of ondersteuning van de Stichting: info@handhavingvrijeartsenkeuze.nl

Achtergrond

Zoals bekend gaat artikel 13 van de zorgverzekeringswet over de vergoeding van niet-gecontracteerde zorg door zorgverzekeraars. Nu nog moeten zorgverzekeraars deze zorg voor een deel vergoeden, zodat de patiënt vrij is in zijn keuze van een behandelaar. De Minister wil dit wijzigen, en toestaan dat er polissen komen waarin niet-gecontracteerde zorg helemaal niet meer vergoed wordt. Deze wijziging zou per 1 januari 2016 in moeten gaan.

Dit wetsvoorstel is, ondanks heftige tegenstand vanuit consumenten en zorgaanbieders, op 24 juni door de Tweede Kamer aangenomen. Daarbij is alleen een uitzondering gemaakt voor de eerstelijnszorg; de nieuwe regeling geldt wel voor de GGZ, inclusief de Basis GGZ. Dat zou betekenen dat vanaf 1 januari 2016 de vergoeding van niet-gecontracteerde zorg in de GGZ op de tocht komt te staan. En dat zorgverleners naar verwachting nog steviger in de houdgreep zullen worden genomen door zorgverzekeraars.

One thought on “Strijd tegen wijziging artikel 13 gaat door

  1. Het zijn niet alleen artsen die meedoen aan Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze. Ik doe ook mee. Het is erg van belang dat we juist los van disciplines meedoen. De afschaffing van de vrije artsenkeuze gaat ons allemaal aan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.