Schippers presenteert actieprogramma transparantie

03-03-2015

Peter van Drunen

Op 2 maart jl. heeft minister Edith Schippers een ambitieus actieprogramma gepresenteerd voor vergroting van de transparantie in de zorg. In totaal gaat het om meer dan 50 acties, die patiënten meer inzicht moeten geven in de kwaliteit van zorg. 

Eind vorig jaar riep Schippers 2015 uit tot het jaar van transparantie in de zorg. Met dit actieprogramma probeert zij handen en voeten te geven aan dit streven. De bedoeling is dat  patiënten straks beter weten waar ze welke kwaliteit van zorg kunnen verwachten, welke vragen ze aan hun behandelaar moeten stellen en van tevoren weten wat een behandeling gaat kosten.

Tot de acties behoren onder andere het samenvatten van behandelrichtlijnen in begrijpelijke taal, keuzehulpen voor de keuze tussen verschillende behandelopties en de mogelijkheid voor patiënten om via ZorgkaartNederland.nl ervaringen te delen. Er komt voorlichtingsmateriaal in wachtkamers over ‘Samen Beslissen’ en op de website Kiesbeter.nl komt informatie over honderden behandelingen.

Om alle acties mogelijk te maken trekt Schippers jaarlijks € 5 miljoen extra uit. Het plan is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met patiënten, artsen, zorgverzekeraars en het Kwaliteitsinstituut.

Bron: persbericht VWS.  Klik hier  voor een overzicht van alle voorgenomen acties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.