Schaalvergroting GGZ: 10 grootste instellingen goed voor 50% van de cliënten

21-01-2016

Peter van Drunen

Fusies en overnames waren de afgelopen jaren in de GGZ aan de orde van de dag. Dit heeft geleid tot een enorme schaalvergroting. In 2014 waren de tien grootste GGZ-instellingen samen goed voor de behandeling van meer dan 400.00 patiënten, meer dan de helft van het totaal aantal patiënten in de GGZ.

Dit blijkt  uit het sectorrapport GGZ 2014, dat vorige maand werd gepubliceerd door Intrakoop en Verstegen Accountants. Veruit de grootste GGZ-organisatie is de Parnassia groep, met meer dan 150.000 cliënten en een omzet van meer dan vijfhonderd miljoen. Op de tweede en derde plaats komen Dimence en Rivierduinen. De top-10 wordt gecompleteerd door Altrecht, Pro Persona, Yulius, Arkin, GGZ Breburg, GGZ InGeest en GGNet.

Het rapport maakt verder de grote bezuinigingen in de GGZ-sector zichtbaar. Het totaal aantal cliënten van de 200 onderzochte organisaties daalde met 12,4 procent, de totale opbrengsten met 2,1 procent. Wel slaagden de instellingen erin door bezuiniging op onder andere personeel hun resultaat te verbeteren. Toch zijn er volgens de analisten grote zorgen over de financierbaarheid van de GGZ.

Bron: Jaarverslagenanalyse GGZ 2014 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.