Psychologische computergame genomineerd voor innovatieprijs

22-08-2014

De psychologische computergame Daydream is genomineerd voor de Accenture InnovationAwards 2014. Daydream is het ontwikkeld door de afdeling Psychiatrie van het hersencentrum van het UMC Utrecht in samenwerking met Studio Game Play. Het programma is bedoeld voor de behandeling  van patiënten die veel stress of concentratieproblemen ervaren. Stemmen op Daydream is mogelijk tot en met 7 november.

Daydream is ontwikkeld om concentratie, focussen van aandacht en ontspanning op een innovatieve manier te trainen. De game werkt met biofeedback, dat wil zeggen dat spelers het spel niet met een muis, maar met hun hersenen spelen. Een headset leest hersenactiviteit af. Naarmate je beter concentreert of ontspant, zie je de wereld op het scherm voor je ogen veranderen. Sneeuw verdwijnt, de zon gaat schijnen en vogels fluiten.

In de psychiatrische zorg is grote behoefte aan kosteneffectieve behandelmethoden die weinig of geen bijwerkingen hebben en zelfmanagement vergroten. Computergames lijken veelbelovende trainingsmogelijkheden te bieden aan patiënten met medische of psychiatrische ziekten. Biofeedback, oftewel directe feedback van het spel op de hersenactiviteit en hartslag van de patiënt en vice versa, maken trainingsgames mogelijk nog effectiever en zeer interessant voor moeilijk behandelbare patiëntengroepen.

De Accenture Innovation Awards zijn een jaarlijkse wedstrijd  voor de meest innovatieve Nederlandse producten, diensten en concepten. De Innnovation Awrd 2014 wordt op 14 november uitgereikt in De Fabrique in Utrecht.

Eerder dit jaar won de psychologische app Temstem reeds de Rotterdam Designprijs.

Klik hier om Daydream te bekijken en je stem uit te brengen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.