Psychologenorganisaties blij met advies hoofdbehandelaarschap

21-05-2015

Peter van Drunen

P3NL wil voortouw nemen in ontwikkeling Kwaliteitsstatuut GGZ

De gezamenlijke psychologenorganisaties verenigd in P3Nl zijn enthousiast over het advies van de commissie Meurs over het hoofdbehandelaarschap. Dat schrijft P3NL is een brief die vandaag verstuurd is aan de vaste commissie voor Volksgezondheid van Tweede Kamer. Deze commissie bespreekt het advies van de commissie Meurs vandaag met minister Schippers.

Zie ook: 

Regiebehandelaar in plaats van hoofdbehandelaar

P3NL is de in april 2015 opgerichte federatie van negen beroepsverenigingen van psychologen, pedagogen en psychotherapeuten, waaronder de NVGzP. P3NL is enthousiast over de inhoud van het advies, dat het begrip regiebehandelaar introduceert in plaats van hoofdbehandelaar. Het begrip ‘regiebehandelaar’ stelt de cliënt centraal en gaat uit van het belang van een integrale behandeling van de cliënt. Dat brengt de discussie over het hoofdbehandelaarschap volgens P3NL terug naar waar die hoort: inhoud en kwaliteit van zorg in plaats van bekostiging.

Regiebehandelaarschap vraagt van zorgverleners een stevige verankering in een professioneel en multidisciplinair netwerk. Het vergt ook het (nog beter) kennen van de grenzen van hun eigen deskundigheid en bekwaamheid. De minister neemt dit begrip over en daar is P3NL blij mee.

Voortouw beroepsgroep in ontwikkeling Kwaliteitsstatuut

De commissie Meurs adviseert om voor de curatieve GGZ een kwaliteitsstatuut in te voeren. Een statuut waarin de taken, verantwoordelijkheden en deskundigheidsvereisten zijn vastgelegd. Dat geldt zowel voor GGZ-instellingen als voor vrijgevestigde zorgaanbieders. De minister stelt in haar Kamerbrief dat de ontwikkeling van een model de verantwoordelijkheid van veldpartijen is. P3NL is het daarmee eens en pakt die handschoen op.

Om aan deze kwalitatieve ontwikkelingen een bijdrage te leveren, vraagt P3NL aandacht voor verschillende punten, waarbij zij ook heldere acties voor zichzelf voor ogen heeft.

P3NL is de in april 2015 opgerichte federatie van beroepsverenigingen van psychologen, pedagogen en psychotherapeuten te weten:  NIP, NVGzP, NVO, NVRG, NVVS, VCgP, VEN, VGCt en VKJP

Klik hier voor de brief van P3NL

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.