Psychodiagnostisch werkenden luiden de noodklok

16-09-2015

Peter van Drunen

De psychodiagnostisch werkende (PDW’er) dreigt weggesaneerd te worden uit de GGZ. Naar verwachting zal in 2015 meer dan de helft van de PDW’ers boventallig worden verklaard. De Vereniging van Psychodiagnostisch Werkende (VVP) is een actie begonnen om het tij te keren. Psychologen kunnen deze actie steunen door de petitie te tekenen voor behoud van de PDW’er.  

Er werken ongeveer 500 PDW’ers in de GGZ. Oorzaak van de problemen is een weeffout in de DBC-systematiek. Anders dan bij voorbeeld basispsychologen en GGZ-agogen mogen PDW’ers geen tijd schrijven binnen een DBC. Hierdoor moeten PDW’ers gefinancierd worden uit de algemene middelen van een instelling (overhead). Door de toenemende financiële krapte is hiervoor steeds minder ruimte.

Kwaliteit van zorg onder druk

Volgens Elske  de Ruiter van de VVP komt de kwaliteit van de zorg in het gedrang door het buitenspel zetten van de PDW’er. “In veel instellingen wordt ons werk nu overgenomen door basispsychologen, of worden PDW’ers gedwongen zich om te scholen, zodat ze wel tijd mogen schrijven binnen een DBC. Maar omscholing is nodeloos duur en basispsychologen missen vaak de ervaring van de PDW’er als het gaat om bij voorbeeld een betrouwbare afname en scoring van tests. Ook hebben zij vaak niet de ambitie om langdurig als PDW’er te werken en zodoende continuïteit te bieden. PDW’ers worden daarnaast vaak ingeschakeld bij de werkbegeleiding van basispsychologen en piogs. Dat dreigt nu ook weg te vallen.”

Actie

De beroepsvereniging van PDW’ers is een actie begonnen om het tij te keren. Met de NZa wordt overlegd over aanpassing van de beroepentabel die bepaalt welke disciplines tijd mogen schrijven in DBC’s. Als de NZa akkoord gaat, is deze aanpassing echter pas in 2017 mogelijk.

Om haar verzoek kracht bij te zetten is de VVP een petitie gestart voor behoud van de psychodiagnostisch werkende. Deze petitie is inmiddels al door meer dan 1.600 mensen ondertekend. Ook de NVGzP heeft haar steun betuigd aan de petitie. Bert van Rossum, bestuurslid van de NVGzP: “De PDW’er speelt een cruciale rol in het psychodiagnostisch onderzoek. Als de PDW’er verdwijnt, moet de gz-psycholoog meer zelf gaan doen, wat de zorg alleen maar duurder maakt.”

Klik hier voor de petitie en meer informatie over deze actie.

[cd_button text=”Teken de petitie” link=”https://www.kopzorgminder.nl/” size=”button-large” precolor=”button-green” color=”#339933″]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.