Proefschrift Innovatie in de zorg

12-10-2020

Recent verscheen er een proefschrift over innovatie in de zorg (specifiek de chronische zorg) en de rol van de zorgverzekeraars. Conclusie van het onderzoek is dat concurrentie tussen zorgverzekeraars de structurele verbetering van chronische zorg belemmert.

Nederlandse zorgverzekeraars hebben de potentie om de regie te nemen op weg naar goedgeorganiseerde chronische zorg. Het huidige zorgbeleid en de geldende wetgeving verhinderen echter dat verzekeraars bij het inkopen daadwerkelijk sturen op innovatie. Regels gericht op de vrije keuze voor specialistische zorg en de competitie tussen verzekeraars hebben een negatieve invloed op de inkoopstrategie├źn van zorgverzekeraars.

Dat concludeert Bart Noort in zijn proefschrift na een vergelijkende studie in Engeland, Zweden en Nederland. Vanwege hun moeilijke positie tussen de belangen van zorgaanbieders, burgers en overheden zijn vooral Nederlandse zorgverzekeraars nu nog geneigd terug te vallen in een rol als boekhouder en budgetbewaker. Noort is op 17 september gepromoveerd aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Je kunt de samenvatting en het proefschrift hier lezen.