Praktijkopleiders tegen aparte BIG-registratie orthopedagogen en K&J-psychologen

31-08-2015

Peter van Drunen

Het is ongewenst dat er naast de gz-psycholoog aparte BIG-registraties komen voor orthopedagogen-generalist en kinder- en jeugdpsychologen. Dit stelt het Landelijk P-opleiders Overleg (LPO) in een brief aan de minister, die in augustus gepubliceerd werd.

Met de brief reageert het LPO op de aankondiging van de minister dat zij een aparte BIG-registratie wil invoeren voor orthopedagogen en de aanvraag van het NIP om dit ook te doen voor kinder- en jeugdpsychologen.

Overbodig

Volgens het LPO is de inrichting van aparte BIG-registers voor het werken met kinderen en jeugdigen helemaal niet nodig: het deskundigheidsgebied van de gz-psycholoog omvat al het werken met kinderen en jeugdigen, en er is zelfs een aparte opleidingsroute voor deze leeftijdsgroep, de gz-opleiding K&J. Daarnaast is er voor de jeugdzorg al het Kwaliteitsregister Jeugd, waar orthopedagogen en kinder- en jeugdpsychologen zich kunnen laten registreren.

Belangenbehartiging

Volgens het LPO gaat het bij de aanvragen van de NVO en het NIP niet om de kwaliteit van de patiëntenzorg, maar om de belangenbehartiging van NIP- en NVO-leden. Het LPO verwacht dat de invoering van aparte registers zal leiden tot bestuurlijke wanorde en afbraak van een opleidingsstructuur die de afgelopen vijftien jaar met veel moeite is opgebouwd. Daarbij wijst men onder andere op het feit dat de huidige opleidingen tot orthopedagoog-generalist en kinder- en jeugdpsycholoog NIP veel minder waarborgen geven voor leren-onder-begeleiding-in-de-praktijk dan de opleiding tot gz-psycholoog. Bovendien zal een aparte registratie geen toegang zullen geven tot de specialistische opleidingen tot klinisch psycholoog en klinisch neuropsycholoog.

Klik hier  voor de hele brief van het LPO.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.