P3NL-nieuws

21-02-2022

Op 21 februari verscheen de nieuwsbrief van P3NL met daarin o.a. de volgende berichten:

Bas Rikken nieuwe voorzitter P3NL

Rikken volgt per 5 april 2022 Marc Verbraak op

De algemene ledenvergadering van P3NL heeft Bas Rikken unaniem benoemd tot nieuwe voorzitter van de federatie. Rikken volgt daardoor met ingang van 5 april 2022 prof. dr. Marc Verbraak op die vanaf de oprichting van P3NL in 2015 bestuurslid was en vanaf april 2018 voorzitter. Een jaar na zijn toetreden tot de Raad van Bestuur van GGZ-aanbieder Pro Persona, draagt Verbraak nu het stokje over. “Voor de fase waarin P3NL zit qua ontwikkeling, is Bas de juiste persoon voor de functie omdat hij beschikt over zeer ruime bestuurlijke ervaring binnen de gezondheidszorg in brede zin”, aldus de scheidend voorzitter.

Rikken is voormalig huisarts en heeft in verschillende rollen ruime bestuurlijke ervaring opgedaan binnen de georganiseerde huisartsenzorg, gezondheidscentra en met name ziekenhuizen. Hierbij speelde samenwerking met andere disciplines altijd een belangrijke rol.

Het feit dat hij geen zorgprofessional is uit de achterban van één van de bij P3NL aangesloten verenigingen, maakt hem in de ogen van de benoemingscommissie tot de onafhankelijke voorzitter die de federatie zoekt. “Bas Rikken heeft affiniteit met de ggz èn tegelijkertijd oog voor de samenhang met andere sectoren en domeinen. In zijn verschillende bestuurlijke rollen heeft hij grote betrokkenheid met zorgprofessionals laten zien”, aldus prof. dr. Marleen Rijkeboer (voorzitter VGCt) namens de benoemingscommissie.

Drs. Hans de Veen (voorzitter NIP) vult aan: “daarbij beschikt Bas over de persoonlijke eigenschappen die nodig zijn om P3NL als federatie verder te versterken. Hij is analytisch sterk, heeft een rustige stijl en is een verbinder op het persoonlijke vlak. In alle opzichten dus een waardige opvolger van Marc Verbraak, die de achterliggende jaren op een uitstekende manier de rol van voorzitter van P3NL heeft ingevuld.”

Laat je bijpraten over de AVG

Geef je op voor het gratis webinar op 23 maart

Corona heeft niet alleen gezorgd voor vergaande digitalisering en thuiswerken, het zorgde ook voor nieuw vragen over het gebruik van persoonsgegevens. De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is sinds 2018 in werking. De Autoriteit Persoonsgegevens houdt elk jaar meer controles en steekproeven. Er worden ook steeds meer datalekken gemeld. De bescherming van persoonsgegevens moet geborgd zijn in elke organisatie en bij elke zzp’er, zeker in de zorg.

Webinar AVG
P3NL biedt in samenwerking met AVG-Programma het stappenplan aan om gemakkelijk te blijven voldoen aan de eisen van de AVG. Op woensdag 23 maart om 16.00 uur organiseren P3NL en AVG Programma een gratis webinar.

In dit webinar word je in ongeveer drie kwartier bijgepraat over de AVG. Vragen en onderwerpen die aan de orde komen zijn:

  • Hoe voorkom je een datalek en wat doe je als er onverhoopt toch een datalek is?
  • Wat te doen bij controles en steekproeven van de Autoriteit Persoonsgegevens?
  • Welke cliëntgegevens mag je nu wel en niet vastleggen?
  • De grootste gevaren van phishing en hoe je het kunt herkennen
  • Vernieuwingen in het AVG-programma

Voor wie?
Je kunt het webinar bijwonen als je het AVG-programma al gebruikt, maar ook als je het (nog) niet gebruikt. De ontwikkelingen gaan hard en de wetgeving is steeds in beweging. Voldoen aan de AVG en het goed beschermen van persoonsgegevens van cliënten is een doorlopend proces. Het webinar is een goed startpunt om voor het eerst of opnieuw met de AVG aan de slag te gaan.

In het kort:

  • Woensdag 23 maart, 16u tot uiterlijk 17u.
  • Online, via Zoom
  • Gratis
  • Voor professionals in de psychologische en pedagogische zorg die verantwoordelijk zijn voor het AVG-beleid
  • Webinar georganiseerd door AVG-programma in samenwerking met P3NL

Schrijf je in!

Lees meer over het AVG-programma.