Overheveling naar gemeenten kost 30.000 banen in de zorg

16-10-2014

Door de overheveling van de jeugdzorg en de langdurige zorg gaan dertigduizend banen in de zorg verloren, waarvan een groot deel in de GGZ. Aldus de resultaten van een onderzoek  in opdracht van VWS dat op 14 oktober jl. gepubliceerd werd. 

Tussen het eerste kwartaal 2013 en het eerste kwartaal zijn twintigduizend banen verloren gegaan. Naar verwachting zullen het komend jaar nog eens tienduizend mensen hun baan verliezen. In totaal gaat het om ca. 4% van de mensen die werkzaam zijn in de zorg.

In de berekeningen is ervan uitgegaan dat de door het kabinet beschikbare budgetten volledig terechtkomen in de zorg. In de praktijk zal dit waarschijnlijk niet het geval zijn. Het banenverlies kan daardoor nog verder oplopen.

Op instellingsniveau zullen de effecten op de werkgelegenheid vermoedelijk nog groter zijn. Immers: de werkgelegenheid wordt niet alleen kleiner, maar er vindt ook een verschuiving plaats tussen instellingen, tussen sectoren en tussen typen medewerkers.  Zo zal waarschijnlijk een deel van de werkgelegenheid verschuiven van oude naar nieuwe aanbieders. Ook zal een groter deel van het budget opgaan aan ‘uitvoeringskosten’ door de gemeenten: wel werkgelegenheid, maar niet in de zorg.

Gemeenten: weinig aandacht voor werkgelegenheid

Volgens het onderzoek  hebben gemeenten in hun aandacht weinig aandacht voor de werkgelegenheidseffecten van hun beleid: voor 20% is dit geen punt van aandacht, voor 35% slechts een beetje.

Klik hier voor het hele rapport

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.