Opvoedpoli tegen eisen hoofdbehandelaarschap van verzekeraars

08-04-2013

In een brief aan de zorgverzekeraars hebben de medewerkers van de Opvoedpoli hun zorg geuit over de toenemende bemoeienis van zorgverzekeraars met de GGZ.

De Opvoedpoli is een GGZ-instelling voor kinderen van 0-23 jaar en hun ouders, met meerdere vestigingen. De Opvoedpoli is gespecialiseerd in behandeling van multisysteemproblematiek.

Aanleiding voor de brief is het verbod van sommige verzekeraars GZ-psychologen en psychotherapeuten als hoofdbehandelaar op te laten treden plus de aanvullende eis van enkele verzekeraars dat de hoofdbehandelaar (dat zou dus een psychiater of klinisch psycholoog moeten zijn) minstens de helft van de behandeling zelf uitvoert. Hierdoor zou de Opvoedpoli “onverzekerde zorg” leveren.

De medewerkers vrezen dat deze ontwikkeling de werkwijze van de Opvoedpoli onmogelijk zal maken.  In deze werkwijze is de GZ-psycholoog als hoofdbehandelaar de “spin in het web” die specialisten inzet “op maat” van de zorgvraag. Juist hierdoor kan de behandeling niet meer en niet minder omvatten dan nodig is, zo stelt de Opvoedpoli.

Ook uiten de medewerkers hun ongenoegen over de suggestie die van dit verbod uitgaat, dat de huidige behandelingen van onvoldoende kwaliteit zouden zijn. Dit terwijl meerdere indicatoren wijzen op een hoge kwaliteit van de aanpak (ISO-certificaat, erkende praktijkinstelling voor diverse GGZ-opleidingen, tevreden klanten).

Meer lezen: brief Opvoedpoli

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.