Onvrede over rol huisarts en POH-ggz bij psychische klachten

16-03-2016

Peter van Drunen

GGZ-cliënten zijn niet tevreden over de rol van de huisarts en de POH ggz bij psychische klachten en aandoeningen. Dit blijkt uit een enquête van het Landelijk Platform GGZ.

De enquête werd ingevuld door 300 GGZ-cliënten. Meer dan een derde van hen vindt dat de deskundigheid van de huisarts op het gebied van psychische klachten en aandoeningen te wensen overlaat. Ditzelfde geldt voor de begeleiding bij medicatie, en vooral de aandacht voor afbouw. Een andere punt van onvrede betreft de aandacht van de huisarts voor de thuissituatie bij psychische klachten en aandoeningen.

POH ggz: niet veel beter

Opvallend is dat over de POH ggz nog kritischer wordt geoordeeld dan over de huisarts. Bijna twee van de vijf respondenten heeft contact gehad met een POH ggz. Een derde van hen is ontevreden over de hoeveelheid tijd die de POH ggz voor hen uittrok. Meer dan veertig procent voelde zich onvoldoende geholpen, en een even groot deel van de respondenten zette vraagtekens bij de deskundigheid van de POH ggz.

Verbetering

Het Landelijk Platform GGz is over de uitkomsten van deze enquête in gesprek met het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en InEen (branchevereniging van de gezondheidscentra). Het Landelijk Platform GGz wil met hen afspraken maken hoe de zorg aan mensen met psychische klachten in de huisartsenpraktijk kan worden verbeterd.

Klik hier voor een samenvatting van de uitkomsten van de enquête.

[cd_text]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.