Onderzoek GGnet toont noodzaak goede diagnostiek aan

08-06-2020

De helft van de patiënten met ernstige psychiatrische aandoeningen bij de zorginstelling GGNet heeft een verkeerde diagnose ontvangen. Dat is de belangrijkste conclusie op basis van een wetenschappelijke studie onder honderd chronische patiënten.

Inhoud onderzoek
De afgelopen jaren zijn diagnoses van zo’n honderd chronische patiënten tweemaal tegen het licht gehouden in een omvangrijk praktijkonderzoek en in een wetenschappelijke studie. Veel diagnoses bleken niet te kloppen. Bij chronische patiënten trad geregeld verwaarlozing op, behandelingen raakten uit zicht en binnen de behandeling draaide alles slechts om het voorkomen van crises. Patiënten hadden daardoor vaak geen uitzicht meer op herstel.
Wanneer wel sprake is van een behandeling, worden vaak belangrijke zaken over het hoofd gezien zoals verstandelijke beperking, maar ook trauma’s verslaving en autisme.

Diagnostiek door gekwalificeerde professionals essentieel
De NVGzP onderkent het belang van goede diagnostiek bij de start van de behandeling, alsmede tussentijdse evaluaties hiervan. Door verschillende oorzaken, zoals personeelstekorten of ongewenste financiële prikkels, wordt de diagnostiek soms uitgevoerd door ondeskundige zorgmedewerkers, zoals masterpsychologen of opleidelingen tot gz-psycholoog (PIOG’s). Verschillende ervaringen laten zien dat met een verkeerde diagnose soms verkeerde behandelingen worden gestart, waardoor de effectiviteit hiervan veel te laag is.

De uitkomsten van dit onderzoek sterkt de NVGzP om in haar lobby de noodzaak van goede diagnostiek door deskundige personeel kracht bij te zetten.