Onderhandeling over CAO GGZ muurvast

07-10-2014

cao ggz

De onderhandelingen over een nieuwe CAO voor de GGZ zitten muurvast. Grootste twistpunt is de wachtgeldregeling. De werkgevers willen pas verder praten als deze wordt teruggebracht van 63 maanden naar 24 maanden. Voor de werknemers is dit niet acceptabel.

De huidige CAO liep op 1 januari 2013 af. Ook eind vorig jaar werden de onderhandelingen al een keer afgebroken. Ook toen waren de eisen van de werkgevers over wachtgeld het belangrijkste struikelblok. Begin dit jaar werden de gesprekken hervat, maar  de werkgevers houden vast aan hun eis, en de vakbonden zijn niet bereid hier zonder meer gehoor aan te geven. Vakbondsbestuurder Anja Dijkman vindt het afbreken van de wachtgeldregeling juist in deze tijd onverantwoord. Volgens haar is de wachtgeldregeling een stok achter de deur voor werkgevers om boventallige mensen van werk naar werk te begeleiden in plaats van direct op straat zetten. “Als je de regeling te ver inkort wordt ontslag een te makkelijke route”.

De kwestie van de wachtgeldregeling is extra actueel omdat er op dit moment op grote schaal ontslagen vallen in de GGZ, onder andere als gevolg van de invoering van de Basis GGZ en de transitie van de jeugdzorg en de langdurige zorg.

Bron: Zorgvisie 

Zie ook GGZ Nederland: Waarom is er nog geen nieuwe CAO in de GGZ?

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.