NZa onderzoekt klachten zorginkoop GGZ

06-11-2014

zorgverzekeraars

De NZa gaat onderzoek doen naar de zorginkoop in de GGZ en de eerstelijnszorg. Aanleiding zijn de vele klachten van gz-psychologen en andere zorgaanbieders over het aangescherpte contracteerbeleid van verzekeraars.

Veel klachten

Zorgverzekeraars kopen voor dit jaar veel selectiever in dan eerdere jaren. Zie ons bericht hierover van 9 oktober. Bovendien zijn de omzetplafonds flink verlaagd, soms met wel dertig procent. De LVVP en de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie vroegen hier afgelopen woensdag opnieuw aandacht voor. Centraal in het onderzoek van de NZa staat de vraag of zorgverzekeraars hiermee nog wel voldoen aan hun zorgplicht jegens hun verzekerden.

Zorgplicht

Zorgverzekeraars moeten zich houden aan de zorgplicht en voldoende zorg inkopen voor hun verzekerden. Maar wat is voldoende? En wat is een redelijke reisafstand voor behandelingen? Als dit concreter wordt, is het voor consumenten en voor zorgaanbieders duidelijker wanneer de zorginkoop van zorgverzekeraars voldoende is.

Het onderzoek van de NZa gaat dit in kaart brengen. Het onderzoek start in december, als de contractering voor 2015 is afgerond. De eerste resultaten zijn naar verwachting in februari 2015 bekend.

Bronnen: NZa, Skipr

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.