NVVS: zorg bij seksuele problemen in gevaar

21-11-2013

De zorg voor patiënten met seksuele disfuncties loopt ernstig gevaar doordat verzekeraars weigeren contracten te sluiten met seksuologen-NVVS voor de behandeling van patiënten met seksuele disfuncties in de Basis GGZ. Dit stelt de NVVS (Nederlandse wetenschappelijke vereniging voor seksuologie) in een brief aan de Minister van 17 november jl.

Aanleiding: CVZ-rapport en standpunt Minister over zorgpakket GGZ

Aanleiding voor de problemen is het standpunt van CVZ, dat de behandeling van seksuele disfuncties principe moet plaatsvinden door de huisarts of door de ‘somatisch medisch-specialistische zorg’. Alleen als er sprake is van een samenhangen met psychische stoornissen, is behandeling in de GGZ geïndiceerd.

Volgens de NVVS wordt hiermee een grote groep patiënten gedupeerd, die tot op heden behandeld werden door seksuologen-NVVS in de eerste lijn. Bij de poliklinieken seksuologie in de ziekenhuizen heeft men voor de behandeling van deze patiëntengroep onvoldoende behandelcapaciteit. En gynaecologen en urologen zijn voor de behandeling van dit soort aandoeningen niet alleen veel te duur, maar daar in tegenstelling tot Seksuologen-NVVS ook niet specifiek voor opgeleid.

De NVVS dringt bij de Minister aan op spoedig overleg over de situatie die dreigt te ontstaan.

Klik hier voor de  brief van de NVVS

 

One thought on “NVVS: zorg bij seksuele problemen in gevaar

  1. Ik volg de minister daar ik overtuigd ben van de noodzaak van een basis big beroep voor het vak sexuologie dit itt tot het standpunt van NVVS.
    Ik geloof dat de onderkenning van het nut van psy specialist of psa als noodzakelijk voorwaarde van opleidingsniveau zal NVVS helpen in hun streven voor erkenning (en betaling) ondanks de problemen dat het met zich mee kan brengen binnen de vereniging. De behandeling wordt dan een gespecialiseerde ggz psy/psychotherapeutische/psychiatrische verrichting en zal worden vergoed. Datzelfde geldt voor al dan niet seksuologische genoemde prestaties van urologen en gynaecologen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.