NVGzP in het geweer tegen GGZ-plannen Schippers

31-05-2013

[cd_row][cd_column width=”span12″][cd_text]

De plannen van Minister Schippers voor de GGZ betekenen dat gz-psychologen en klinisch psychologen niet meer in staat zijn hun patiënten goed te behandelen. Dat is de conclusie van de NVGzP. Een groot deel van de zorg verhuist naar de Generalistisch Basis GGZ. Dat geldt bij voorbeeld voor patiënten met bij voorbeeld angst- en stemmingsstoornissen waarbij geen sprake is van zeer grote complexiteit of hoog risico. Maar het zwaarste pakket in in de Basis GGZ heeft een omvang van 750 minuten (ca. 12 zittingen). Dat is onvoldoende om deze patiënten volgens richtlijn te kunnen behandelen.

Aanstaande woensdag worden de plannen van de Minister besproken in de Vaste Kamercommissie van de Tweede Kamer. De NVGzP zal aan de bel trekken bij de Kamerleden, en hen informeren over de onmogelijke consequenties van de plannen: de Minister wil evidence  based werken stimuleren, maar maakt dit met deze plannen zelf onmogelijk.

De plannen van de Minister maken onderdeel uit van het Bestuurlijk Akkoord, dat is afgesloten met alle partijen in de GGZ. In dit Akkoord zijn ook drie organisaties van psychologen  vertegenwoordigd: de LVE (Landelijke Vereniging van Eerstelijnspsychologen), het NIP, en de NVVP (Nederlandse Vereniging van Vrijgevestigd Psychotherapeuten). De NVVP heeft inmiddels haar medewerking aan het Bestuurlijk Akkoord opgezegd, omdat in de specialistische GGZ geen plaats meer is voor vrijgevestigde psychotherapeuten.

Alles over de plannen van minister Schippers voor de GGZ

Meedenken over een reactie op de plannen van Schippers? Ga naar onze LinkedIn-groep

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.