NVGzP en VGCt aan Schippers: richtlijnen als uitgangspunt voor vergoeding zorg

03-09-2013

Multidisciplinaire richtlijnen moeten het uitgangspunt zijn bij de vergoeding van psychische zorg uit het basispakket. Indien voor een stoornis een richtlijn bestaat, dan wordt behandeling van deze stoornis  alleen vergoed als deze plaatsvindt volgens deze richtlijn. Afwijking hiervan is alleen mogelijk na voorafgaande collegiale toetsing.

Dit stellen NVGzP en VGCt in een brief aan minister Schippers, die afgelopen vrijdag is verstuurd.

De brief is een reactie op de zogenaamde ‘Buitenhof-oproep‘ van de Minister. Hierin riep Schippers veldpartijen op om met alternatieve bezuinigingsvoorstellen te komen.  Dit als reactie op de felle kritiek die de bezuinigingsvoorstellen van het College voor Zorgverzekeringen hadden opgeroepen.

NVGzP en VGCt stellen dat behandeling volgens richtlijn veel effectiever is dan andere behandelingen. Het mes snijdt aan twee kanten: er wordt veel geld bespaard, en de patiënt wordt beter geholpen. De richtlijnen zijn ook een beter alternatief voor de lijstjes die CVZ voorstelde voor wel en niet te vergoeden behandelingen.

De brief van de NVGzP en de VGCt wordt gesteund door het Convent van hoogleraren klinisch psychologie, de Vereniging EMDR Nederland, de NVVS (Nederlandse Vereniging voor Seksuologie) en het Netwerk voor onvoldoende verklaarde lichamelijk klachten (NOLK).

Eerder kwam het Landelijk Platform GGZ reeds met diverse besparingsvoorstellen. Daarnaast zijn er ook veel reacties gekomen van partijen uit de somatische gezondheidszorg.  Zie het overzicht van de NOS

Lees meer: Voorstel voor besparingen en aanbiedingsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.