Nijmegen beperkt instroom klinische master

11-04-2016

Michel van Dijk

De Radboud Universiteit in Nijmegen gaat de instroom van studenten in de master Gezondheidszorgpsychologie beperken tot 150 per jaar. Ook krijgen studenten die toegelaten worden tot de masteropleiding meer kans op een opleidingsplaats voor de opleiding tot gz-psycholoog.

Werkloze masterpsychologen pleiten reeds langer voor een numerus fixus voor de klinisch studierichtingen. Met de beperking van de capaciteit van de masteropleiding komt de Radboud Universiteit aan deze wens tegemoet. Nu stromen jaarlijks nog meer dan 300 studenten in in de Nijmeeegse masteropleiding gezondheidszorgpychologie.

Hoofdopleider Marc Verbraak van de Nijmeegse opleiding tot gezondheidszorgpsycholoog: “De Radboud Universiteit vreest dat er te veel studenten gezondheidszorgpsychologie worden opgeleid voor wie later geen werk is. Dat ziet de universiteit graag anders. Met de invoering van de selectieve master zorgen we ervoor dat de wachttijd tussen afstuderen en de instroom in de GZ-opleiding niet langer dan een half jaar is. Vergeleken met de huidige situatie is dat een revolutie te noemen.”

Meer kans op opleidingsplaats

Mensen die toegelaten worden tot de Nijmeegse masteropleiding maken meer kans op een opleidingsplaats voor de opleiding tot gz-psycholoog. Verbraak: “We brengen de praktijkopleidingsinstellingen en afgestudeerde masterstudenten zo snel mogelijk met elkaar in contact, zodat de praktijkinstellingen studenten kunnen selecteren vor een opleidingsplaats.” Daarmee wordt volgens Verbraak ook voorkomen dat psychologen met jarenlange werkervaring meer moeten afleren dan bijleren als de in de opleiding instromen. “Het hebben van veel werkervaring kan ook nadelig zijn. Sommige opleidelingen beheersen de meest basale gespreksvaardigheden niet meer, anderen hebben zich behandelmethoden eigen gemaakt die niet state of the art zijn. Dat moeten we ze in de opleiding dan allemaal afleren”, aldus Verbraak.

Bron: GZ-psychologie, april 2016.

[cd_text]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.