Nieuwe verwijsafspraken GGZ gepubliceerd

06-02-2020


De nieuwe verwijsafspraken binnen de GGZ zijn op 28 januari 2020 gepubliceerd. Met deze verwijsafspraken gaan we weer terug naar het principe dat een verwijzing een toegang is tot de GGZ.

De termijn waarbinnen de huisarts moet worden geïnformeerd als de verwijsbrief ontbreekt (zoals bij een crisis of gedwongen opname), is verlengd tot 60 dagen.

Alle regels voor doorverwijzing zoals tussen GGZ-instellingen, bij verandering van financiering of echelon, vervallen. Daarvoor is geen nieuwe verwijsbrief of een bericht naar de huisarts meer nodig. Wel moet de huisarts minimaal 1x per jaar in een beloopsbrief worden geïnformeerd over de voortgang.

De geldigheidstermijn van de verwijsbrief blijft 9 maanden, maar hiervoor geldt nu de periode tot de aanmelding, en niet langer tot het eerste contact. Hiermee wordt voorkomen dat patiënten na een lange wachttijd opnieuw naar de huisarts moeten.

De nieuwe verwijsafspraken zijn vervat in een duidelijk schema. Ook criteria voor een rechtmatige verwijzing zijn nu duidelijk(er) aangegeven. Daarnaast is er een toelichting toegevoegd om de verwijsafspraken te verhelderen.

De nieuwe verwijsafspraken kun je hier vinden.