Nieuwe apartheid in de zorg? Scherpe blog Jeroen Muller over inkoopbeleid verzekeraars

08-10-2014

Wachtkamers met gele, rode, groene en blauwe stoelen voor patiënten, afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij waarbij zij zijn verzekerd. Met dat beeld schetst Arkin-bestuurder en NIP-vice-voorzitter Jeroen Muller in een Blog de toenemende invloed van verzekeraars op de zorg die patiënten krijgen in de GGZ.

De blog stelt de excessieve gevolgen aan de kaak van het selectief inkoopbeleid van zorgverzekeraars en het effect van de verschillende eisen die zorgverzekeraars stellen aan zorgverleners. De een eist een klinisch psycholoog als hoofdbehandelaar, bij de ander mag het ook een gz-psycholoog zijn. De een garandeert snelle zorg, bij de ander zijn lange wachtlijsten, of moeten patiënten de deur gewezen worden omdat het omzetpafond is bereikt.

Muller signaleert dat zorginstellingen vrijwel machteloos staan tegenover deze ontwikkelingen: de angst om geen contract te krijgen of beschuldigd te worden van fraude of marktverstoring overheerst. Zoals Muller concludeert: “Ik (…) voel mij gek genoeg een stuk beter. Ik ben lang niet zo ziek als het systeem dat mij moet behandelen”

Klik hier voor de hele Blog