Nederlandse Vereniging voor Autisme wil snellere diagnose bij autisme

04-11-2014

De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) wil meer gespecialiseerde centra die verantwoordelijk worden voor diagnostiek  van autisme. Volgens de vereniging gaat het proces van het vermoeden van autisme tot het uiteindelijk stellen van de diagnose, nu te langzaam. Dit bracht de NVA tijdens het jaarlijkse AutismeCongres op 31 oktober jl. naar buiten.

Volgens recente cijfers van het CBS heeft ongeveer 2,8% van de Nederlandse kinderen volgens hun ouders een vorm van autisme. Op het moment duurt het ongeveer 2,9 jaar om de diagnose te stellen, zo blijkt uit onderzoek van de NVA. Met de transitie van de Jeugdzorg  in 2015 zal ook deze groep onder de verantwoordelijkheid van de gemeente vallen. Volgens de NVA kan vroegsignalering en diagnostiek van autisme door de gemeente nu kosteneffectiever worden ingericht.

Een vroege diagnose van autisme is belangrijk om de goede ontwikkeling van een kind te waarborgen. Binnenkort verschijnt er een nieuwe JGZ-richtlijn voor vroege signalering van autisme.  Ina van Berckelaer-Onnes, emeritus hoogleraar orthopedagogiek, is voorzitter van de werkgroep die de richtlijn op zal stellen. Zij pleitte tijdens het AutismeCongres dat de acht signalen van autisme onderdeel uit gaan maken van het ontwikkelingsonderzoek, dat wordt gebruikt om de ontwikkeling van kinderen kwantitatief in te delen.

Ook Van Berckelaer-Onnes is van mening dat een vroege diagnose van belang is om de ontwikkeling van een kind met autisme positief te laten verlopen. ´Het gaat niet om een label, om het etiket autisme, maar juist om herkenning van de problemen die zich op een bepaald gebied voordoen. Alleen zo kan interventie geboden worden. Ouders moeten ondersteuning krijgen in de onderkenning van de problemen en in het opvoedingsproces.´

Bron: persbericht NVA

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.