Minister: kritiek op voorschotregeling Basis GGZ afgewimpeld

24-04-2014

De voorschotregeling voor de Basis GGZ is adequaat. Dat stelt de Minister in antwoord op Kamervragen vanuit verschillende fracties.

Kritische vragen…

Vanuit de Kamer zijn diverse kritische vragen gesteld. Deze gingen onder andere over de drempel van € 5.000 voor bevoorschotting en de eisen die aan bevoorschotting worden gesteld, zoals een jaarverslag en een accountantsverklaring. Ook wilde de Kamer weten of individuele zorgaanbieders in de problemen zijn gekomen door het feit dat declaraties pas 1 juli mogelijk zijn.

…afgewimpeld

De Minister antwoordt zoals we inmiddels van haar gewend zijn: de problemen zijn eenmalig en beperkt van schaal, en nader ingrijpen is niet nodig. Ondanks kritiek van onder andere de NVVP stelt zij dat de NZa geen individuele meldingen van zorgaanbieders heeft ontvangen die in de problemen zijn geraakt. Zorgverzekeraars doen hun best, en bindende afspraken zijn niet nodig. Zorgverzekeraars mogen zelf bepalen hoeveel procent zij bevoorschotten. Zorgaanbieders die onder de grens van € 5.000 worden het bos ingestuurd: zij zullen, zo schrijft de Minister, zelf tijdelijk hun inkomsten moeten aanvullen met spaargeld of uit andere bronnen.

Klik hier voor de vragen van de Kamer en de antwoorden van de Minister

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.