Marleen Rijkeboer nieuwe voorzitter VGCt

15-02-2021

De ledenraad van de Vereniging voor Gedrags- en Cognitieve therapieën (VGCt) heeft op 5 februari Marleen Rijkeboer (58) benoemd tot nieuwe voorzitter. Zij neemt vanaf 27 maart 2021 het stokje over van Arnold van Emmerik.

Marleen Rijkeboer is hoogleraar aan de Universiteit Maastricht, ze is daarnaast hoofdopleider van de BIG-opleidingen tot klinisch psycholoog en psychotherapeut bij RINO Amsterdam, ze behandelt ook zelf cliënten bij G-Kracht Amsterdam en is voorts supervisor en leertherapeut. Ze kwam al vroeg in aanraking met de VGCt, via de registeropleiding tot psychotherapeut. De afgelopen twaalf jaar heeft ze in het bestuur gezeten van de Vereniging Voor Schematherapie (VSt), de laatste jaren als voorzitter. In die periode heeft zij haar banden met de VGCt verder aangehaald, via de Koepel voor Effectieve Psychologische Behandelingen (bestaande uit de VGCt, VSt en VEN), en als redactielid van het Tijdschrift voor Gedragstherapie.

Wetenschappelijke houding van het vak
Rijkeboer: ’Ik ben een cognitief gedragstherapeut in hart en nieren. Ik voel me zeer betrokken bij de vereniging en ben heel gemotiveerd deze verder te brengen. Eén van mijn missies is meer nadruk te leggen op het belang van theorie voor ons vak. Om een goede cgt-therapeut te zijn, is een wetenschappelijke houding onontbeerlijk; je moet kritisch en onderzoekend blijven kijken naar jezelf, de problemen van de cliënt en de interventies die je inzet. Uiteindelijk zal dat de cliënt dienen, en zullen we zo ook meer kunnen betekenen voor bijvoorbeeld de ‘vergeten groepen’, zoals de mensen met ernstig psychiatrische aandoeningen.’

Afscheid Arnold van Emmerik
De komst van Marleen Rijkeboer betekent het afscheid van Arnold van Emmerik als voorzitter van de VGCt. In maart 2012 startte Arnold van Emmerik met de portefeuille Wetenschap, en in 2015 werd hij benoemd tot voorzitter. Rijkeboer: ’Onder voorzitterschap van Arnold zijn fantastische vernieuwingen aangebracht, zoals de Koepel, de aangepaste richtlijnen voor de N=1-studie en de nieuwe blik op leertherapie. Zeer inspirerend en ik wil zeker doorgaan op die ingeslagen weg.’

Over de VGCt
De Vereniging voor Gedrags- en Cognitieve therapieën is de wetenschappelijke vereniging voor cognitief gedragstherapeuten en cognitief gedragstherapeutisch werkers in Nederland. De VGCt heeft momenteel ruim 7500 leden en is daarmee de grootste psychotherapievereniging van Nederland. Cognitieve gedragstherapie is een vorm van psychotherapie die, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, effectief is gebleken bij veel voorkomende psychische problemen zoals angst- en stemmingsstoornissen en verslavingen.