Maatregelen coronavirus

16-03-2020


Na de berichtgeving van afgelopen zondag is duidelijk dat er verscherpte maatregelen nodig zijn om de verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te beperken. Op basis van deze richtlijnen, zullen ook patiënten en psychologen face-to-face-afspraken (willen) beperken en afspraken (willen) afzeggen. De NVGzP neemt zelf de aanwijzingen van het RIVM als uitgangspunt en adviseert haar leden om dit ook te doen.

Zie hiervoor deze link.

Hygiënemaatregelen in jouw praktijk
Voor het toepassen van hygiënemaatregelen en gedragsregels in de praktijk, adviseert de NVGzP jou ook de richtlijnen van het RIVM op te volgen en patiënten daarop te attenderen. Vermeld dit ook op jouw website en (wellicht) in de wachtkamer. Met specifieke vragen kun je terecht bij het publieksinformatienummer van de Rijksoverheid, tel: 0800-1351.

Afzeggen of ‘no show’ afspraken
Ook voor het afzeggen van afspraken, adviseert de NVGzP je te houden aan de richtlijnen van het RIVM en adviseer je patiënten om dit ook te doen. Bedenk daarbij ook kritisch naar jouw beleid ten aanzien van ‘no show’. De NVGzP adviseert je om geen kosten voor ‘no show’ in rekening te brengen aan patiënten die op basis van toepassing van de richtlijnen van het RIVM besluiten niet naar de afspraak te komen. Vermeld op jouw website hoe jij specifiek met het afzeggen van afspraken omgaat.

Alternatieven: bellen en beeldbellen
Mocht een patiënt of jij lichte klachten hebben, dan is een telefonisch consult wellicht een alternatief. Beeldbellen kan ook, maar let er wel op dat dit met beveiligde software mag! Whatsappen, skypen en facetimen is onder de AVG bijvoorbeeld niet toegestaan. (Overmacht op basis van) het coronavirus gaat niet boven wetten rond de privacy van patiënten (zoals AVG en WGBO). Wel toegestaan zijn toepassingen voor e-health die een optie voor videobellen bieden. Daarnaast zijn er programma’s die een digitale c.q. virtuele spreekkamer ofwel beeldzorg bieden. Check in ieder geval of een programma voldoet aan de NEN 7510 ofwel ISO27001.

De NVGzP heeft voor jou de verschillende manieren van beeldbellen en app-oplossingen op een rij gezet; zie deze link. Daarnaast vragen wij je hier zelf kritisch op te zijn en op basis van bovenstaande een keuze te maken welke software je gaat gebruiken.