Kwaliteitsstatuut: hoe weet ik of ik de toestemmingen voor de AVG al gegeven heb?

17-12-2019

 

Begin dit jaar heeft de LVVP meermaals gewezen op de noodzaak om toestemming te geven aan Mediquest voor het doorleveren van gegevens uit je kwaliteitsstatuut (ks). Het blijkt dat 800 zorgaanbieders dit nog niet hebben gedaan. Als dit niet voor het einde van het jaar geregeld is, dan kunnen deze 800 zorgaanbieders volgend jaar niet meer declareren. Hoe je kunt controleren of je de toestemmingen al gegeven hebt, lees je in dit artikel.

Om na te gaan of je de toestemmingen al dan niet gegeven heeft, kun je inloggen op je account bij Mediquest via www.ggzkwaliteitsstatuut.nl. Krijg je na inloggen direct de vragen over toestemmingen in het kader van de AVG, dan moet je dit nog afhandelen. Wacht hiermee niet tot 31 december 2019! De data worden namelijk eens in de paar weken ververst; te laat afhandelen kan zo alsnog leiden tot afgewezen declaraties in 2020. Doe het dus meteen even.

Krijg je na inloggen de vragen over toestemmingen in het kader van de AVG niet automatisch te zien, dan heb je dit al afgehandeld. Je kunt dit controleren door bovenin de menubalk te klikken op ‘privacy instelling’. Als er twee groene vinkjes staan bij ‘Ja, …’, dan heb je toestemming gegeven aan Zorginstituut Nederland en aan Mind.

Daarnaast kun je in het openbare databestand van Zorginstituut Nederland kijken of je daarin vermeld staat. Dit bestand wordt maandelijks geactualiseerd. Het kan dus -nadat je de toestemmingen hebt geregeld- even duren voordat je gegevens zijn opgenomen. Voor het openen van het openbare databestand is wel een app nodig: 7-Zip genaamd. De bestanden zijn vanwege overheidsrichtlijnen gecomprimeerd met 7-Zip, dit een gratis open source-programma. Je hebt dit programma nodig (of bijvoorbeeld Winzip) om de bestanden uit te pakken.

NB: mocht je inhoudelijke wijzigingen aanbrengen in het kwaliteitsstatuut, sla dan altijd eerst je huidige, goedgekeurde kwaliteitsstatuut op op je eigen pc. Mediquest bewaart namelijk pas sinds eind september 2019 een historie van goedgekeurde kwaliteitsstatuten.