KDVP: Privacyverklaring NZA onvolledig

08-05-2014

De privacyverklaring van de NZa voor de Basis GGZ is onvolledig. Dit stelt de Stichting KDVP, die zich inzet voor het behoud van de privacy in de GGZ. 

De privacyverklaring van de NZa gaat uitsluitend over het aanleveren  van diagnose-informatie aan DIS. Volgens KDVP behoort de verklaring ook een bepaling te bevatten over het verstrekken van diagnose-informatie aan de zorgverzekeraar. De NZa heeft dit niet opgenomen, omdat het verstrekken van diagnose-informatie aan de zorgverzekeraar in de Basis GGZ niet verplicht is. Maar verzekeraars vragen soms wel om deze informatie, en de privacyverklaring moet daar bescherming tegen bieden.

Alternatieve verklaring

KDVP adviseert zorgverleners om een alternatieve verklaring te gebruiken, die is afgeleid van de NZA-verklaring voor de gespecialiseerde GGZ. Klik hier voor uitleg op de site van KDVP en  hier  voor download van de verklaring. De verklaring is ook te vinden in ons Dossier Basis GGZ. Onduidelijk is nog of NZa en verzekeraars deze alternatieve verklaring zullen accepteren.

De privacykwestie heeft nog aan gewicht gewonnen door recente onthullingen over de gebrekkige bescherming van gegevens bij zorgverzekeraars, Inspectie en NZa. Klik hier voor berichtgeving hierover en hier voor de Blog van collega Marloes de Jong over dit onderwerp. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.