Kamervragen over GGZ-inkoopbeleid verzekeraars

02-03-2014

[cd_row][cd_column width=”span10″][cd_text]

De Tweedekamerleden Van Gerven (SP) en Kuzu (PvdA) hebben Kamervragen gesteld over het GGZ-inkoopbeleid van verzekeraars.

Van Gerven verwoordt in 17 vragen de onvrede onder vooral vrijgevestigden over het inkoopbeleid: het ’tekenen bij het kruisje’, de uitsluiting van gekwalificeerde hulpverleners, de onbegrijpelijke en niet-werkbare eisen, de hoge administratieve lastendruk, de verschillen in eisen tussen zorgverzekeraars, de uitsluiting van gz-psychologen als hoofdbehandelaar in de specialistische GGZ, etc. Hij vraagt de Minister wat ze gaat doen om de macht van zorgverzekeraars aan banden te leggen.

Kuzu focust in zijn vragen op het Mirro-screeningsinstrument van Achmea. Hij vraagt de Minister wat haar mening is over het feit dat dit wetenschappelijk twijfelachtige instrument door Achmea wordt voorgeschreven aan zorgverleners, op straffe van een korting op de tarieven van 8%.

De minister heeft inmiddels gereageerd op de vragen van Kuzu. De kern: Mirro is weliswaar niet gevalideerd, maar “Het is altijd aan de zorgprofessional om, op basis van de eigen klinische blik, te besluiten het advies van het screeningsinstrument wel of niet op te volgen. Door aanlevering van de al dan niet gevolgde screeneruitkomst bij de declaratie werken zorginstellingen transparant en kan inzicht in praktijkvariatie gepast gebruik bevorderen.”

Klik hier voor vragen Van Gerven en hier  voor reactie Minister

Klik hier voor vragen Kuzu en hier voor reactie Minister

Zie ook: kritisch artikel Volkskrant 8 maart

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.