Jim van Os start campagne 'Schizofrenie bestaat niet'

10-03-2015

Peter van Drunen

Psychiater Jim van Os is een campagne gestart tegen het gebruik van het begrip ‘schizofrenie’. Volgens Van Os is ‘schizofrenie’ geen chronische hersenziekte, zoals het DSM-classificatiesysteem wil, maar een teken van overbelasting. Zie ook de Blog van van Os op onze site

Centraal in de campagne staat de website schizofreniebestaatniet.nl.  Hier is onder andere een Ted-talk te zien van Van Os over onterechte etikettering van psychoses. Verder ‘bevat de site onder andere interviews te lezen met personen die zijn hersteld van een psychose. Daarnaast bevat de website hersteltips, antwoorden op veelgestelde vragen over schizofrenie en psychose, een manifest met veertien uitgangspunten voor goede hulp bij psychoses en  een e-mailspreekuur, waar patiënten vragen kunnen stellen aan op dit gebied deskundige behandelaren.

Patiëntenorganisatie Ypsilon heeft inmiddels gereageerd met een open brief onder de titel ‘Schizogfreniezorg bestaat wel’.

Jim van Os maakte vorig jaar naam met zijn boek De DSM-5 Voorbij. Persoonlijke diagnostiek in een nieuwe ggz, waarin hij stelling neemt tegen het gebruik van de DSM 5 en etikettering van psychische stoornissen. Zie ook de Blogs van Joost Baas en Philippe Delespaul over dit boek op onze site.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.